Afacerea merelor în şcoli, „cusută” astfel încât să-i avantajeze pe producătorii străini

– Producătorii interni nu mai prind licitaţiile de anul acesta pentru programul „fructe în şcoli“

– Fructele pe care copiii le vor primi în ultima pauză de dinaintea terminării cursurilor vor cântări între 90 şi 150 de grame, vor costa maximum 30 de bani, vor fi întregi, sănătoase, spălate, fără pete, viermi, mirosuri şi gusturi străine, rezistente la transport.

.
Ordinul Ministerului Agriculturii care face portretul-robot al merelor pe care elevii le vor primi la clasă începând cu acest an îi lasă deocamdată pe dinafară pe producătorii autohtoni, relatează Adevărul.

„Pentru anul şcolar 2009-2010 nu sunt foarte multe mere pe piaţă. Aşa că poate vom intra de la toamnă pentru contractele de la anul. La licitaţie poate să participe orice producător din Uniunea Europeană. Iar eu cred că cei din Ungaria vor fi avantajaţi. Noi plătim mai mulţi bani pe motorină la transport decât ei. Cheltuielile cu transportul şi cu depozitarea ridică preţul de producţie, care este mult mai mare faţă de alte ţări europene”, a declarat Gabriel Oprea, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor Dâmboviţeni.

Acesta mai spune că, totuşi, merele româneşti sunt sub standardele minime de substanţe chimice pe care trebuie să le conţină: „Noi nu folosim nitraţi şi alte pesticide, din lipsă de bani”.

„Cred că noile reguli sunt făcute ca să ne înlăture de pe piaţă pe noi, producătorii din ţară. Merele noastre sunt mai bune decât cele de import. Ale noastre mai au câte o pată pe ele pentru că sunt ecologice, netratate cu substanţe. Asta ar trebui să conteze mai mult decât stasul pe care îl vor ei. Dar cei de la Guvern vor mere din străinătate pentru că aşa le sunt plătite lor taxe„, susţine Titi Toma, producător de mere din Voineşti, Dâmboviţa.

Nutriţioniştii arată că ordinul privind merele nu cuprinde de fapt profilul nutriţional al fructului, ci numai aspectele senzoriale, care să-l încânte pe copil.

Ministerul Agriculturii ar fi trebuit să dea şi alţi indicatori, cum ar fi capacitatea antioxidantă a mărului, conţinutul de vitamina C sau conţinutul în fibră”, a declarat Gheorghe Mencinicopschi, director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata