Afaceri de 80 milioane de euro se fac scrum


– Din anul 2008, de la inceputul recesiunii, pina in prezent criza a secerat în judeţul Iaşi circa 1.000 de firme, cu o cifra de afaceri totala de 80 milioane euro. Aceasta inseamna o scadere a PIB local de aproximativ 320 de milioane de lei.


Doar o firmă din 50 se salvează din insolvenţă

Numarul societatilor ajunse pe butuci, în primul semestru din acest an, era de 319 cu o cifra de afaceri totala de 92,94 milioane de lei.

Cu toate ca insolventa ar trebui sa fie pentru firme o sansa de redresare, fiind scutite de penalitati si executari silite, putine sint societatile care nu ajung direct in faliment, arată Ziarul de Iaşi.

Nu avem nici 2% de cazuri de firme salvate odata ajunse in insolventa. Insolventa este fie optiunea debitorului fie a creditorilor si presupune ori un plan de reorganizare ori, daca nu, falimentul. Multi nici nu incearca sa se redreseze. Un plan de reorganizare prost conceput duce la faliment. Sunt foarte putini cei care solicita reorganizare si mai putini cei cărora creditorii le accepta planul. Multi creditori se grabesc, ori recupereaza tot repede, ori deloc”, a afirmat Ioana Moisescu, presedintele Uniunii Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR) Iasi.

Topul insolvenţei în Iaşi

Conform Registrului Comertului, primele trei firme din topul insolventei au cumulat o cifra de afaceri de 144 milioane de lei.
In topul insolventei, pe primul loc, se afla compania TOT GSM Comunication. La nivelul anului 2008 societatea ce se ocupa cu comertul echipamentului pentru telecomunicatii, figura cu o cifra de afaceri de 68,5 milioane de lei, datorii de 7,2 milioane de lei si 42 de angajati.

Locul secund este ocupat de catre fostul Combinat de Utilaj Greu Fortus SA. Societatea a intrat in insolventa in urma cu doi ani, avind atunci o cifra de afaceri de 65,9 milioane de lei, datorii de 275,8 milioane lei si 1.612 salariati.

Pe locul trei se afla societatea Cordial MV, înfiintata 2004. Intrata in insolventa in anul 2009, societatea avusese cu un an inainte o cifra de afaceri de 9,7 milioane lei, datorii de 8,82 milioane lei si 76 de salariati.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata