Afganistan. Secretele periculoase ale unui război tainic

O zi liniştită de duminică a fost lovită de un uragan venit din lumea virtuală a Internetului. La 25 iulie a.c. a ieşit o arhivă „bombă”. Mii şi mii de dosare cu secrete militare americane au oferit o imagine devastatoare asupra războiului în Afganistan şi au dezvăluit modul în care forţele coaliţiei au ucis sute de civili în incidente nedeclarate, de asemenea cum numărul atacurilor talibanilor a crescut şi comandanţii NATO se tem că state precum Pakistan şi Iran încurajează grupurile de insurgenţi, informează Cotidianul.

Site-ul WikiLeaks fondat de Julian Assange a publicat peste 90.000 de documente militare şi diplomatice americane referitoare la Afganistan, rapoartele fiind întocmite între 2004 şi ianuarie 2010. Este vorba despre rapoarte referitoare la război întocmite de armată la faţa locului şi conţinând  inclusiv date despre numărul celor ucişi, despre pierderi şi ameninţări. A fost cea mai importantă scurgere de informaţie după „the Pentagon Papers” de la războiul în Vietnam.

Stenogramele de la WikiLeaks ne spun partea nevăzută a războiului, deşi nu aflăm pe nici departe toată povestea. Măcar ne furnizează câteva elemente din acest puzzle uriaş.

Este prima dată când românii au putut şi ei să vadă întâmplările unui război lung, dureros, costisitor din punct de vedere uman şi financiar, dar şi foarte necesar pentru libertatea lumii în care trăim, potrivit celor care îl conduc.

România joacă un rol important în acest război, cu aproximativ 1.700 de trupe care participă în operaţiunea „Enduring Freedom”. De când Romînia s-a aliat la coaliţia de 17 state, în Afganistan au murit 15 soldaţi români şi alte zeci au fost răniţi.

Principala dezvăluire este că sute de civili din Afganistan ar fi fost omorâţi din cauza greşelilor comise de forţele NATO dislocate în regiune. Mai precis, militarii români au fost şi ei protaganiştii unor asemenea evenimente care nu au ajuns niciodată în presă.

Astfel, la 22 martie, 2007, românii ar fi ucis, accidental, un copil afgan, în aproprierea bazarului Puli Alam. Într-un alt moment, la 3 decembrie 2005, un transportator blindat românesc ar fi accidentat un afgan, provocându-i mai multe răni la cap. Ministerul Apărării Naţionale nu a dorit să facă vreun comentariu privind acuzaţiile care au apărut în documentele WikiLeaks. De ce nu am aflat despre aceste evenimente?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata