Afganistanul, o tema cheie in viitoarele relatii Iran-SUA

 
De ce se apropie acum SUA de Iran, regim cu care mentine o distanta tensionata, de la triumful revolutiei islamice din 1979? La sfârsitul lunii va avea loc o prima apropiere intre Adminstratia Obama si Teheran, in cazul in care acesta va accepta invitatia americana de a participa la o conferinta internationala asupra Afganistanului, devenit marea obsesie a noului locatar al Casei Albe, noteaza ziarul ABC.
 
În afara de escaladarea nucleara a guvernului lui Ahmadinejad, Washingtonul este preocupat de sprijinul acordat de Teheran gruparilor teroriste Hezbollah si Hamas. Însa amebele tari au un interes comun: Kabulul. Si daca pot conlucra la proiecte pe aceasta tema, s-ar putea rezolva si vechile dispute.
Ce au in comun ambele tari in Afganistan? Opozitia fata de talibani. De fapt, Teheranul a fost pe picior de razboi cu regimul taliban in 1998 si a inarmat factiunile afgane din alianta nordului impotriva miscarii islamiste. Prin umare niciunul din cele doua guverne nu vrea brutalul regim din nou la putere.
 
Exista si o alta tema care ii uneste: opiul. Atât Washingtonul cât si Teheranul vor sa se puna capat productiei din aceasta tara, primul pentru ca ajuta la finantarea gruparilor radicale; al doilea pentru ca alimenteaza viciul a doua milioane de iranieni dependenti de heoroina, la care se adauga faptul ca din 1979 au murit peste 3.500 de membri ai fortelor de securitate iraniene in lupta impotriva traficului  de  droguri.
Autoritatile  militare  americane  au  gasit  arme  de  fabricatie  iraniana  in Afganistan, dar nu exista evidente ca regimul de la Teheran ar fi aprovizionat cu arme gruparile insurgente care lupta impotriva guvernului de la Kabul si a fortelor NATO.
 
Unii  analisti cred insa ca, desi Iranul nu vrea ca talibani sa revina la putere, i-ar putea totusi alimenta pe insurgenti pentru „a tine ocupate” fortele americane si a evita asftel un posibil atac in interiorul frontierelor sale.
Urmatorul capitol va fi cel de a sti daca Washingtonul este dispus sa garanteze ca nu va folosi bazele afgane pentru a ataca Iranul. Exista zone, foarte ample din sudul tarii si din est, unde nu câstigam”; in pofida progreselor obtinute de misiunea internationala in unele parti ale Afganistanului, comandantul fortelor NATO si SUA, generalul american, David Mckiernan, a deplâns „lipsa de resurse” a misiunii sale.
 
Noua Administratie a SUA stie acest lucru de aceea a schimbat reorientat atentia  lupte i impotriva terorismului international dinspre Irak spre frontul format de Pakistan si Afganistan, unde vor ajunge alti 17.000 de soldati suplimentari pentru a pune capat  insurgentei care a pus stapânire pe frontiera  care  uneste  cele  doua  tari asiatice.  Aceste  efective  sunt  destinate  intaririi  prezentei internationale in problematicul sud al Afganistanului.
 
Alaturi de noile masuri – sub forma de mai multe efective si resurse economice pentru a extinde  autoritatea  Administratiei de  la  Kabul  -, Obama  mizeaza  pe  o schimbare  de  strategie. Washingtonul este deschis dialogului cu elementele talibane mai putin radicale – strategie care imita modelul, deocamdata de succes, folosit in operatiunea irakiana cu militiile Sahwa – si cooperarea cu tarile vecine, intre care si Iranul.
 
Republica islamica studiaza zilele acestea posibilitatea de a ridica manusa  aruncata  de Obama, care a invitat oficial Teheranul sa  participe  la  conferinta  dedicata securitatii Afganistanului, la care vine si Pakistan. „Este  obligatorie  o  noua  abordare  a  problemei.  Americanii au  incercat  sa  puna  capat extremismului, sa instaureze securitatea si sa combata traficului de droguri. Opt ani mai târziu s -a vazut ca au esuat”, a declarat ministrul iranian de externe, Manoucher Mottaki, care s -a aratat deschis unei cooperari.
 
Nu este prima data când americanii si iranienii se aseaza la masa negocierilor pentru a aborda problema afgana. Au mai facut-o in 2001, dupa atentatele din 11 septembrie, dar a fost nevoie de alti opt ani pentru a se repeta scena, intervenita totusi in cel mai prost moment al campaniei irakiene din 2007, când trimisii lui George W Bush si Mahmoud Ahmadinejad s -au asezat in jurul aceleiasi mese la Bagdad.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata