Află lista completă a noilor ocupaţii incluse în COR, de la 1 iulie 2010

– 35 de noi activităţi au fost recunoscute oficial în România, prin completarea, începând cu data de 1 iulie 2010, a COR

– Printre acestea se numără profesii exercitate de ani buni în ţara noastră, dar pentru care nu era alocat un cod specific în COR

Conform Ordinului ministrului Muncii şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică, 35 de ocupaţii profesionale au fost recunoscute oficial în România, începând cu data de 1 iulie 2010. Acest ordin completează vechea listă a Clasificării Ocupaţiilor din România (COR) şi modifică o serie de încadrări pe grupe de ocupaţii.

Unele dintre cele 35 de noi ocupaţii sunt exercitate deja de ani buni pe piaţa muncii din România, însă nu fuseseră încă recunoscute oficial şi nu aveau alocat un cod specific în COR.
Printre acestea se numără profesiile de: administrator de risc, auditor financiar, analist credite, dezvoltator de e-learning, instructor de dans sau chiar preparator halva.

De asemenea, motivaţi probabil de dezastrele naturale provocate de ploile abundente din ultima perioadă, guvernanţii s-au gândit, în sfârşit, să introducă în COR operatorii desemnaţi să lanseze rachetele antigrindină.
Unul dintre motivele pentru care, de mai bine de doi ani, nu s-a lansat nicio rachetă de disipare a norilor în România, cu toate că o parte din infrastructura Centrelor Regionale Antigrindină există deja, a fost că nu se puteau angaja specialişti în acest domeniu de activitate. Cauza oficială invocată de responsabilii centrelor antigrindină este că nu exista această specialitate în nomenclatorul de meserii.

Astfel, prin Ordinul publicat joi, 1 iulie, în Monitorul Oficial, se introduce în COR grupa minoră 818 ocupaţia de „Operatori de mijloace tehnice de intervenţii active în atmosferă”.

Află lista completă a noilor ocupaţii incluse în COR şi codurile aferente.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata