Agenţia Mondială Antidoping (AMA) a decis amnistierea sportivilor depistaţi pozitiv la meldonium înainte de 1 martie

Agenţia Mondială Antidoping (AMA) a anunţat că prezenţa unei cantităţi mai mici de un microgram de meldonium în eşantioanele recoltate sportivilor cu ocazia controalelor antidoping efectuate înainte de 1 martie este acceptabilă, informează agenţia Reuters.

Meldonium este o substanţă inclusă de AMA pe lista produselor interzise începând cu data de 1 ianuarie 2016, însă sportivii din întreaga lume au fost informaţi în legătură cu această decizie încă din toamna lui 2015.

Două sportive române, atleta Mirela Lavric şi biatlonista Eva Tofalvi, au fost depistate pozitiv la meldonium în urma unor controale antidoping efectuate după data de 1 martie.

Tofalvi (37 ani) a fost testată în afara competiţiei în data de 8 martie, la Oslo, timp ce Lavric a fost depistată pozitiv cu ocazia Campionatelor Mondiale de atletism în sală de la Portland (16-20 martie).

Ministrul rus al sportului, Vitali Mutko, care a dezvăluit recent că 40 de sportivi din ţara sa au fost depistaţi pozitiv la meldonium, printre care şi cunoscuta jucătoare de tenis Maria Șarapova, a salutat decizia Agenţiei Mondiale Antidoping, considerând că aceasta a dat astfel dovadă de „imparţialitate şi obiectivitate” în lupta împotriva dopajului.

„Ministerul rus al sportului susţine şi salută decizia luată de AMA deoarece arată o voinţă de înţelegere a situaţiei mai degrabă decât o aplicare strictă a literei legii. Cei de la AMA sunt dispuşi să analizeze cât timp este necesar pentru eliminarea meldoniumului din organismul sportivului”, a precizat Mutko într-un comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata