Agricultorii încep protestele de toamnă

Circa 15.000 de agricultori, membri ai Federaţiei Agrostar şi Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli, pichetează joi (2 septembrie 2010) cu utilajele din dotare, prefecturile din mai multe judeţe, a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.

Acţiunea de protest se va desfăşura în unele judeţe, între orele 10.00-12.00, iar în altele între 11.00-13.00. Numai la Sfântu Gheorghe vor ieşi în stradă 3.000 de agricultori cu 100 de utilaje agricole. „Mii de fermieri vor fi în stradă nu pentru a cerşi, ci pentru a-şi cere drepturile. Cerem, de asemenea, demiterea urgentă a ministrului agriculturii, Mihail Dumitru, care se identifică cu cea mai neagră perioadă din istoria agriculturii româneşti.

Dacă revendicările noastre nu vor fi soluţionate, pe 9 septembrie vom organiza un marş în Capitală la care şi-au anunţat participarea aproape 15.000 de fermieri”, a precizat preşedintele Agrostar.
Judeţele în care Agrostar organizează proteste sunt Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi,Giurgiu, Olt, Prahova, Sibiu, Vrancea. Proteste ale agricultorilor mai au loc şi în judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Dolj, Ialomiţa, Maramureş, Timiş, Vaslui.

Fermierii solicită elaborarea legislaţiei şi obţinerea acordului de la Comisia Europeană pentru acordarea ajutoarelor de stat în sectoarele agricol şi forestier, soluţii pentru plata ajutoarelor pe cap de animal şi pentru plata pe suprafaţă, reabilitarea şi adaptarea sistemului de irigaţii astfel încât acesta să poată fi folosit, sprijinirea investiţiilor în depozitele de produse agricole, aprobarea unor acte normative pentru acordarea de despăgubiri ca urmare a calamităţilor, introducerea în cultură a plantelor modificate genetic şi măsuri concrete pentru sprijinirea sectoarelor legume-fructe, piscicol, apicol, bio, de creştere a păsărilor, a producătorilor români de tractoare şi maşini agricole.

De asemenea, fermierii vor o politică de impozitare pentru diminuarea pieţei negre, introducerea producţiei agricole autohtone pe piaţa organziată, susţinerea oraganizaţiilor de agricultori pentru a participa la grupurile de lucru de la Bruxelles astfel încât interese agricultorilor să fie mai bine apărate şi reprezentate.
Nu în ultimul rând, agricultorii solicită măsuri pentru diminuarea costurilor proiectelor, astfel încât agricultorii să primească cota de 50 la sută, şi nu de 30 la sută aşa cum se întâmplă în prezent, promovarea energiei verzi din surse alternative, măsuri de întărire a rolului dialogului social şi respectarea obligaţiilor asumate de statul român faţă de producători.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata