Agricultura din Europa va fi în mare dificultate în 2013

Agricultura din Uniunea Europeană se va afla în mare dificultate în 2013, când nu se vor mai putea acorda subvenţii, a afirmat fostul preşedinte al României Ion Iliescu, prezent miercuri (24 februarie 2010) la deschiderea conferinţei „OSCE, un an decisiv pentru Europa”.

SUA domină piaţa mondială pentru că are ferme mari, de zeci de mii de hectare, iar în 2013 UE nu va mai putea acorda subvenţii, astfel că România nu va mai avea acces la resurse, a avertizat Ion Iliescu. „A fost o mare greşeală să fie desfiinţată agricultura cooperatistă, iar acum ţăranii se zbat în sărăcie şi noi nu mai putem pune în funcţiune sistemele de irigaţii”, a adăugat Ion Iliescu.

El a precizat că România de la începutul anilor ’90 nu a desfiinţat agricultura cooperatistă, ci nu a reuşit să o apere „în faţa unui val demolator, care asimila fermele mari cu instituţii ale statului”. „Să nu uităm că, în anii ’20, preşedintele partidului ţărănesc, Ion Mihalache, pleda pentru ferme mari, rezultate din unirea micilor proprietăţi”, a spus fostul preşedinte al României.

Citeste si:  România ar putea reintroduce măsuri de sprijin pentru energia regenerabilă

Ca un element care ilustrează scăderea economiei româneşti, Ion Iliescu a amintit că, în România, consumul de apă a scăzut de la 20 de miliarde de metri cubi în 1989, la opt miliarde de metri cubi în prezent, din care numai un miliard de metri cubi este folosit în agricultură.
OSCE are 56 de state membre din Europa de vest, de est şi de sud-est, Caucazul de Sud, Asia Centrală şi America de Nord şi se întinde de la Vancouver la Vladivostok. Preşedinţia OSCE este deţinută prin rotaţie de ţările membre şi în 2010 este asigurată de Kazahstan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner