Agricultura României începe să devină competitivă după 20 de ani, spune ministrul Constantin

După 20 de ani, 2014 este anul în care agricultura României va deveni competitivă, dar pentru a stabiliza producţia trebuie investit masiv în sistemele de irigaţii, a declarat vineri, la Ploieşti, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Daniel Constantin, în faţa a peste 500 de reprezentanţi ai fermierilor şi autorităţilor locale.

„Din anul 1994, România nu a avut niciodată o balanţă pozitivă, agricultura României începe să devină competitivă, începem să exportăm la nivel de ţări terţe, în Asia, în ţările arabe, pe piaţa europeană încă mai avem foarte mult de lucrat, dar acest lucru nu se va putea face decât prin susţinerea sistemului de irigaţii’, a afirmat Constantin.

El a adăugat că „dacă vrem să fim competitivi în continuare pe lângă celelalte măsuri stabilite prin Programul Naţional de Dezvoltatre Rurală trebuie să stabilizăm producţia la un anumit nivel şi să investim foarte mult în sectorul de irigaţii, sectorul de irigaţii fiind prioritatea principală a actualei guvernări’.

Daniel Constantin a spus că ‘jumătate din infrastructura secundară preluată de organizaţiile de udători a fost devalizată, dar se va reface cu fonduri europene‘.

‘Sumele destinate sistemului de irigaţii din infrastructura secundară se ridică la 370 de milioane de euro, infrastructura principală nu beneficiază de fonduri europene, dar avem discuţii avansate pentru un program de parteneriat public-privat’, a menţionat ministrul Agriculturii.

El a arătat că ‘în următorii 2-3 ani, putem să vorbim de reabilitare masivă a sectorului de irigaţii, ceea cea va asigura agriculturii româneşti o competitivitate sporită’.

Aproape 1.000 de fermieri şi autorităţi locale, primari, consilieri locali au participat vineri la Ploieşti şi Vălenii de Munte la întâlniri cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul procesului de pregătire a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata