AGROSTAR cere ca micii producători agricoli să nu se înregistreze la Registrul Comerţului

Federaţia Sindicală AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) exceptarea de la prevederile OUG 44/2008 a micilor producători agricoli, care de dumincă, 25 aprilie 2010, nu îşi vor mai putea vinde produsele decât dacă sunt înregistraţi la Registrul Comerţului.

Totodată, AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii să clarifice de urgenţă această situaţie, a declarat Ştefan Nicolae, preşedinte AGROSTAR. Federaţia AGROSTAR acuză de lipsă de profesionalism conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi cere clarificarea situaţiei micilor producători, care de duminică, 25 aprilie, nu vor mai putea sa-şi vândă marfa decât dacă se înregistrează la Registrul Comerţului, măsura determinând scumpirea alimentelor cu 10-15 la sută, precizează Ştefan.

‘Luările de poziţie ale reprezentanţilor MADR cu privire la situaţia micilor producători sunt de natură să confirme o lipsă de profesionalism de neacceptat. Aceşti oameni nu au ce să caute în minister atâta timp cât nu cunosc nici legislaţia naţională, nici reglementările europene în domeniu.
De azi, 25 aprilie, micii producători nu pot să-şi mai vândă marfa şi Ministerul Agriculturii nu a făcut nimic pentru a veni în sprijinul acestor oameni’, a declarat preşedintele AGROSTAR Niculae Ştefan.

Referind-se la declaraţia reprezentanţilor ministerului de resort potrivit căreia această Ordonanţă a fost ‘soluţia’ oferită pentru a primi în continuare ajutoare de stat, liderul sindical consideră că ministerul nu face altceva decât să îşi arate neputinţa în a promova politici agricole care să ajute în mod real sectorul agricol şi nu să crească fiscalitatea, care oricum este excesivă.

,,Este grav faptul că funcţionarii MADR dau dovadă şi de necunoaştere a legislaţiei europene inducând producătorii agricoli în eroare prin afirmaţiile cum că ‘politica Uniunii Europene stipulează că nici un producător agricol care nu este plătitor de taxe nu poate primi sprijin financiar’.

Precizăm faptul că ajutoarele acordate de Uniunea Europeană producătorilor agricoli se acordă tuturor producătorilor agricoli care deţin teren agricol, păşuni, animale şi se încadrează pentru a primi subvenţia agricolă, nefiind nicăieri vreo condiţie de a fi sau a deveni cel puţin persoană fizică autorizată, nu acelaşi lucru fiind cu ajutoarele de care MADR ar trebui să se ocupe, fiscalizarea agriculturii revenind Ministerului de Finanţe’, mai spune Ştefan.

Fiscalizarea ţăranului român, este de părere liderul sindical, este o mare eroare, nici ţări ca Franţa nu impozitează ţăranii care nu valorifică produse agroalimentare în valoare de până la 10.000 euro.

‘Efectul imediat al aplicării O.U.G 44/ 2008 este acela că, producătorul agricol mic nu va mai putea să îşi desfacă producţia în pieţe şi târguri dacă nu este înregistrat la Registrul Comerţului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, determinând astfel micul producător să îşi vândă producţia intermediarilor şi facilitând astfel profitul uşor al acestora şi sărăcirea ţăranului’, a declarat preşedintele AGROSTAR, Niculae Ştefan.

Federatia ‘AGROSTAR’ a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri, având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (culturi agricole, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata