AGROSTAR: Dacă agricultorii nu vor fi lăsaţi cu marfa în piaţă, de la 1 mai, vor avea prejudicii; atestatele de producător nu au fost tipărite

Dacă agricultorii nu vor fi lăsați cu marfa în piață, începând din 1 mai, vor avea prejudicii imense, iar, în acest sens, solicităm sprijinul premierului Victor Ponta pentru rezolvarea problemei atestatelor de producător, obligatorii de la acea dată, dar care nu au fost încă tipărite, afirmă, joi, într-un comunicat, reprezentanții Federației AGROSTAR.

‘Dacă agricultorii nu vor fi lăsați cu marfa în piață, de la 1 mai, vor avea prejudicii imense. Federația AGROSTAR a atras de mai mult timp atenția că aceste tipizate trebuie tipărite din timp.

Am făcut numeroase demersuri la Ministerul Agriculturii pentru a intensifica discuțiile cu factorii locali, dar cererile noastre au rămas fără răspuns și de aceea considerăm necesară intervenția premierului.

Cu atât mai mult cu cât implementarea măsurii depinde și de Uniunea Națională a Consiliilor Județene, Asociația Comunelor din România’, subliniază președintele AGROSTAR, Niculae Ștefan.

Acesta a adăugat că problema atestatelor va fi discutată în cadrul Consiliului Național al Federației, programată în perioada 29-30 aprilie.

‘Faptul că am ajuns la termenul intrării în vigoare a noilor reguli de vânzare în piețe și autoritățile sunt total nepregătite este încă o dovadă a haosului cu care se confruntă agricultorii. Vom lua în discuție această problemă și în cadrul Consiliului Național al Federației, care are loc în perioada 29-30 aprilie, și vom hotărî cum acționăm în continuare. Reamintim că Federația AGROSTAR așteaptă și o asigurare scrisă de la Ministerul Finanțelor că prin aceste atestate producătorii nu sunt supuși unei duble impozitări’, a precizat Ștefan.

Federația AGROSTAR consideră că schimbarea radicală a modului în care agricultorii au acces în piețe nu a fost tratată cu responsabilitate și solicită Ministerului Agriculturii, prin Direcțiile Agricole și împreună cu factorii locali, să înceapă acțiuni de informare, iar în cazul în care noile tipizate nu sunt gata și agricultorii nu sunt informați cu privire la noile reguli să amâne intrarea în vigoare a acestora.

AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, dar și din cel bugetar. Federația AGROSTAR este afiliată UITA și EFFAT, la nivel european.

Atestatul de producător se eliberează de către primăriile în raza cărora domiciliază producătorii, aceștia neavând dreptul să-și desfășoare activitatea în piețe dacă nu dețin pe lângă acesta un carnet de comercializare și actul de identitate.

Potrivit legii, care intră în vigoare de la 1 mai, producătorii agricoli au obligația de a completa carnetul de comercializare atât în timpul transportului produselor din locul de producție în cel de vânzare, cât și la finele fiecărei zile de desfășurare a activității de comerț. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte etichete pe produse comercializate, pe care să fie menționate denumirea, locul de origine, data obținerii produsului și prețul de vânzare.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, în 28 aprilie, că, deși în mai multe zone din țară aceste documente pe care ar trebui să le comande primăriile nu au ajuns la producători, pentru o perioadă nu vor exista sancțiuni. „Va fi o perioadă de tranzit, o perioadă nu vor exista sancțiuni, dar fac un apel la primării să comande aceste documente importante”, a subliniat Constantin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata