Airbus privește viitorul cu avioane cu hidrogen

Gigantul aerospațial Airbus a dezvăluit planuri pentru ceea ce a numit primul avion comercial cu emisii zero.

Acesta a spus că avioanele sale de pasageri cu hidrogen ar putea fi în funcțiune până în 2035.

Directorul executiv al Airbus, Guillaume Faury, a declarat că cele trei designuri ale conceptului ZEROe au marcat „un moment istoric” pentru sectorul aviației comerciale ”.

Utilizarea hidrogenului a avut „potențialul de a reduce semnificativ impactul climatic al aviației”, a adăugat el.

Cu toate acestea, analiștii subliniază că nu este prima dată când hidrogenul este considerat salvatorul călătoriilor aeriene moderne.

Istoria combustibilului din aviație se întoarce la vremea dirijabilelor de la începutul secolului al XX-lea, dar dezastrul de la Hindenburg din 1937 a pus capăt acelei ere.

Mai recent, din 2000 până în 2002, Airbus a fost implicat în proiectul Cryoplane finanțat de UE, care a studiat fezabilitatea unui avion lichid alimentat cu hidrogen.

După aceea, ideea a căzut din nou din favoare – până acum.

„Acțiune decisivă”

Dezvăluind ultimele planuri, Airbus a spus că designul său de turboventilatoare ar putea transporta până la 200 de pasageri mai mult de 2.000 de mile, în timp ce un concept de turbopropulsor ar avea o capacitate și o autonomie cu 50% mai mici.

O a treia aeronavă cu „corp cu aripi amestecate” a fost cea mai atrăgătoare dintre cele trei modele.

Toate cele trei avioane ar fi alimentate de motoare cu turbină cu gaz modificate pentru a arde hidrogen lichid și prin celule de combustibil cu hidrogen pentru a crea energie electrică.

Cu toate acestea, Airbus a recunoscut că pentru ca ideea să funcționeze, aeroporturile ar trebui să investească sume mari de bani în realimentarea infrastructurii.

„Tranziția la hidrogen, ca sursă principală de energie pentru aceste planuri conceptuale, va necesita o acțiune decisivă din partea întregului ecosistem aerian”, a spus dl Faury.

„Împreună cu sprijinul guvernului și al partenerilor industriali, putem face față acestei provocări de a extinde energia regenerabilă și hidrogenul pentru viitorul durabil al industriei aeronautice.”

Noile modele Airbus sunt rodul unui proiect de cercetare comun lansat de Airbus împreună cu EasyJet anul trecut pentru a lua în considerare avioanele hibride și electrice.

Directorul executiv al companiei aeriene, Johan Lundgren, a declarat: „EasyJet rămâne absolut angajat în zborul mai durabil și știm că tehnologia este locul în care se află răspunsul pentru industrie”.

Sursa: bbc
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata