Ajutoare de stat de 436,37 milioane de lei pentru 9 proiecte de investiţii, în perioada noiembrie 2014-iunie 2015

Ministerul Finanțelor Publice a acordat, în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, ajutoare de stat în valoare de 436,37 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) pentru nouă proiecte de investiții, potrivit datelor postate pe pagina de Internet a instituției.

Acestea au o valoare totală de peste 1,05 miliarde de lei și vor genera 3.332 de noi locuri de muncă. Sumele aprobate vor fi plătite companiilor după realizarea proiectelor de investiții și îndeplinirea obligațiilor legale asumate. (…) În urma evaluării efectuate reiese că măsurile de sprijin acordate de Ministerul Finanțelor Publice în baza prevederilor naționale și comunitare în materia ajutorului de stat s-au dovedit a fi un instrument real de stimulare a investițiilor pentru dezvoltarea regională’, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

Potrivit documentului, patru din investițiile finanțate sunt de tip greenfield (respectiv cele demarate de companiile Cer Cleaning, parte a Karcher Grup, Sonaca Aerospace, Airbus Helicopters și Timken). Celelalte cinci sunt extinderi ale unor proiecte demarate în România în perioada anterioară.

‘Aceste proiecte vor genera contribuții directe la dezvoltarea regională prin plata de taxe și impozite de aproximativ 547,28 milioane de lei (123 de milioane de euro) și toate au o importantă componentă de inovare, ceea ce duce la crearea de bunuri cu valoare adaugată mare în sectoare de top, cu tradiție pentru România, precum fabricarea autovehiculelor rutiere sau a navelor și aeronavelor spațiale și a componentelor pentru acestea’, se subliniază în comunicat.

Potrivit MFP, acestea sunt rezultatele primei sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare demarate în baza schemei de ajutor de stat pentru susținerea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții cu impact major în economie instituită prin Hotărârea Guvernului nr.807/2014. ‘Sumele alocate acestei măsuri de sprijin în 2015 au fost consumate în integralitate. În total, sumele prevăzute a fi alocate din fonduri bugetare pentru perioada 2014-2020 ajung la aproximativ 600 de milioane euro (2,7 miliarde de lei)‘, se subliniază în comunicat.

Conform documentului, sesiuni de depunere a cererilor de finanțare în baza Hotărârii Guvernului nr.807/2014 sunt programate anual, Ministerul Finanțelor Publice urmând a publica pe site-ul său evoluția implementării proiectelor selectate spre finanțare și modul de cheltuire a resurselor financiare alocate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata