Ajutoarele de stat din agricultură, suspendate temporar

Continuarea ajutoarelor de stat din agricultură şi în anul 2010 – una dintre revendicările agricultorilor – nu va putea fi soluţionată de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a anunţat luni (22 martie 2010) ministrul de resort, Mihail Dumitru.

„Încă nu am primit lista cu revendicările agricultorilor, dar din ceea ce am văzut în comunicatele de presă, unele dintre ele pot fi rezolvate prin accelerarea unor decizii pe subvenţii, altele putem să le mai discutăm, dar pentru unele nu cred că vom găsi o soluţie imediată, respectiv pentru continuarea ajutoarelor de stat şi în 2010”, a precizat Dumitru.

Acesta a precizat că MADR poate face acest demers la Comisia Europeană, dar este convins că România nu va primi un răspuns pozitiv. „Nu vom avea un răspuns pozitiv de la UE, chiar dacă noi le trimitem notificările pentru continuarea ajutoarelor şi în 2010”, a spus ministrul Agriculturii.
Potrivit sursei citate, MADR se va implica, însă, în adoptarea rapidă a actelor normative pentru reducerea accizei la motorină sau pentru acordarea de subvenţii pe bunăstare la porc şi pasăre.

„Aceste acte normative sunt deja pe filiera de avizare. Pot să le prezint şi această săptămână în guvern dacă se termină procesul de avizare de la celelalte ministere”, a spus şeful de la agricultură.
Circa 400 de agricultori membrii ai Federaţiei ‘Agrostar’au anunţat că vor protesta marţi, timp de două ore şi jumătate, în faţa Ministerelor Agriculturii şi Finanţelor Publice, pentru plata subvenţiilor restante pe anul 2009 şi reducerea cu 50 la sută a preţului motorinei la pompă folosită în agricultură.

De asemenea, agricultorii cer reducerea TVA pentru produsele agricole la 5 la sută precum şi obţinerea unei derogări de la Comisia Europeană pentru menţinerea ajutoarelor de stat şi în 2010, având în vedere că nici până acum legislaţia privind noile forme de sprijin financiar nu a fost aprobată de Guvern şi de către Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, Agrostar cere MADR notificarea de urgenţă a ajutorului de minimis de până la 15.000 de euro, pentru sectorul legume-fructe, conform recomandărilor Comisiei Europene pentru anul 2010.

„Am stabilit calendarul protestelor şi dacă problemele noastre nu îşi vor găsi rezolvarea la începutul lunii mai vom organiza un miting în Capitală la care vor participa circa 8.000 de membrii ‘Agrostar’ şi vom aduce utilaje şi animale. Până acum ministerul nu a dat nici o dovada că ar avea o strategie coerentă care să scoată agricultura din criză. Importurile cresc, evaziunea fiscală creşte, agricultorii români dau faliment şi nu se face nimic.

Numeroasele demersuri pe care le-am făcut până acum la Ministerul Agriculturii au rămas fără răspuns’, a declarat preşedintele Federaţiei ‘Agrostar” , Niculae Ştefan.
Şeful de la agricultură a declarat recent că „în curând se va adopta o prevedere legală privitoare la subvenţia de combustibil pentru agricultură”. „Am propus o reducere a accizei pe motorină de la 29,3 euro la mia de litri la 21 de euro la mia de litri, adică limita minimă admisă de Uniunea Europeană.

Practic, se va realiza o reducere de aproximativ 1,16 lei/pe litru de motorină, efort financiar care sper să ajute la derularea în bune condiţii chiar a actualei campanii de primăvară”, a spus Mihail Dumitru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata