Soia modificată genetic, scăpată de sub control

Cultura masiva de soia conventionala descoperita in comuna Chirnogi, judetul Calarasi, contaminata cu soia modificata genetic Roundup Ready produsa si brevetata de corporatia Monsanto, reprezinta cel de-al 19-lea caz documentat de cultivare ilegala sau contaminare cu organisme modificate genetic (OMG) din România in ultimii 4 ani

.

Dupa cum a declarat presedintele organizatiei ecologiste Agent Green, Gabriel Paun, in perioada 2004-2009, in cazurile de cultivare sau contaminare cu organisme modificate genetic (OMG) au fost implicate plante precum soia, porumb, cartof si prun. “Acest nou caz de contaminare cu soia modificata genetic ne ingrijoreaza deoarece apare la 3 ani dupa interzicere, când credeam ca a fost eradicata.

Daca nu se iau masuri imediate de distrugere a culturii, boabele produse de o singura planta de soia modificata genetic vor putea fi insamântate la anul, iar contaminarea va fi masiva”, a declarat Gabriel Paun.

“A devenit evident ca plantele modificate genetic nu pot fi tinute sub control si ca ele pun in pericol soiurile românesti.
Coexistenta plantelor modificate genetic cu agricultura ecologica si cu cea conventionala este imposibila. Cu toate acestea, Ministerul Agriculturii insista sa puna pe hârtie o legislatie noua in acest sens.

Putem descoperi oricând cazuri de contaminare, deci in practica coexistenta este un mit si putem demonstra asta la nesfârsit pentru a face ministerul de râs. Singura solutie reala de a proteja fermierii, sanatatea oamenilor si mediul de organismele modificate genetic (OMG) este ca ministerul sa opreasca inscrierea OMG in catalogul national al soiurilor”, a declarat presedintele Agent Green.

De asemenea, Agent Green cere Garzii Nationale de Mediu sa distruga cultura contaminata cu soia modificata genetic din zona Chirnogi.

Laboratorul Umweltbundesamt din Viena a confirmat contaminarea. Coordonatele GPS ale culturii contaminate sunt: latitudine N 44° 05′ 13,59” si longitudine E 26° 31′ 04,09”.

În România, pâna in anul 2006, s-a putut cultiva soia modificata genetic. Începând cu anul 2007, aceasta cultura a fost interzisa. În Uniunea Europeana se aplica toleranta zero in astfel de cazuri. În prezent, Ministerul Agriculturii modifica cadrul legal pentru a asigura coexistenta culturilor de organisme modificate genetic cu cele conventionale si ecologice. Primele OMG au fost introduse in mediu in anii ’90, pentru a fi folosite in agricultura la obtinerea de recolte mai mari.

Pâna in prezent, OMG-urile nu au oferit insa rezultatele promise. Totodata, nu exista inca suficiente studii care sa le dovedeasca siguranta, iar cele realizate independent de companiile producatoare de OMG le asociaza cu alergii si toxicitate pentru organele interne ale animalelor testate.

În mediu, organismele modificate genetic afecteaza solul, specii de insecte nevizate, viata acvatica si conduc la cresterea rezistentei daunatorilor la pesticide.

Agent Green este membra a retelei europene GENET formata din 51 de organizatii implicate intr-o dezbatere critica a OMG. Obiectivul campaniei “STOP invaziei OMG” este stoparea expansiunii organismelor modificate genetic in România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata