Al patrulea program anticriză

O serie de măsuri propuse de companii încă de anul trecut şi-au găsit loc pe agenda coaliţiei de guvernare. Acestea se vor aplica doar dacă vor fi acceptate şi de experţii FMI, scrie Evenimentul Zilei.

Deduceri de TVA, scutiri de impozit pe profit sau eliminarea impozitului minim din majoritatea sectoarelor sunt câteva dintre măsurile anticriză la care au căzut de acord toţi partenerii coaliţiei de guvernare. Lista, care ar mai putea fi îmbogăţită şi cu alte propuneri, urmează să fie discutată, la sfârşitul lunii iulie, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Este cel de-al patrulea program oficial anticriză asumat de autorităţile române de la declanşarea recesiunii, în toamna anului 2008. Măsurile puse de hârtie de liderii PDL, UNPR, UDMR şi ai minorităţilor ar duce, susţin ei, la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi, implicit, la repornirea motoarelor economiei şi la colectarea unor sume mai mari la buget.

Soluţii „bătute în cuie”

Deducerea de 50% din TVA aferentă lucrărilor de renovare sau modernizare a locuinţelor sau clădirii, realizată la furnizor la momentul emiterii bonului fiscal „este o măsură foarte bună, care va stimula sectorul construcţiilor. Este o investiţie în îmbunătăţirea confortului propriu”, consideră Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Scutirea de impozit pe profit, pe o perioadă de cinci ani, pentru contribuabilii care realizează în România o investiţie care depăşeşte 200.000 de euro şi creează cel puţin 25 de locuri de muncă e considerată de reprezentantul BCR o măsură „foarte bună, în condiţiile în care statul nu îşi permite foarte mult să facă investiţii din cauza costurilor sociale mari”.

Înfiinţarea grupurile fiscale, prin asocierea persoanelor juridice, e o altă măsură convenită de coaliţie. Una dintre firme va face calculul şi declararea impozitului pe profit pentru întregul grup. Măsura se aplică de mai mult timp la nivel european, spun analiştii economici.

Introducerea grupului de TVA este o altă soluţie anticriză, prin care operaţiunile între membri să nu fie supuse TVA.

Pe foaia de lucru a Coaliţiei se regăsesc, de asemenea, o serie de măsuri vizând absorbţia forţei de muncă. Astfel, UNPR a propus scutirea pentru doi ani a plăţii impozitului pe profit pentru firmele care angajează, minimum 10% din total, persoane disponibilizate din sectorul bugetar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata