Alegătorii din străinătate pot utiliza formularul declaraţiei pe propria răspundere de pe site-urile BEC şi MAE

35

Alegătorii din străinătate pot utiliza, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, formularul declarației pe propria răspundere de pe site-ul BEC și MAE, având posibilitatea să îl completeze în afara secțiilor de votare, dar să îl semneze în fața membrilor biroului secției, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central (BEC).

BEC a luat marți o decizie cu privire la unele măsuri privind buna organizare și desfășurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui la secțiile de votare din străinătate în urma întâlnirii cu reprezentanți ai MAE și ai Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate nr. 48.

Având în vedere prevederile legii 370/2004 și „ținând cont de necesitatea fluidizării procesului de votare la aceste secții”, BEC a decis că formularul declarației pe propria răspundere va fi pus la dispoziția alegătorului de către președinte sau un membru al biroului electoral al secției de votare, alegătorii având posibilitatea să utilizeze acest formular afișat pe site-ul BEC — www.bec2014.ro și al MAE — www.mae.ro.

Decizia BEC stipulează și că formularul declarației pe propria răspundere poate fi completat de către alegători în afara secției de votare, urmând ca semnarea și datarea acestui document să se facă numai în fața membrilor biroului electoral al secției de votare din străinătate.

În document se mai arată că în cel mult cinci zile de la data emiterii deciziei, în situația în care biroul electoral al secției de votare din străinătate nu este constituit din numărul maxim de membri prevăzut de lege, președintele Biroului electoral pentru secția de votare din străinătate va putea asigura completare acestuia cu persoane din lista întocmită de MAE.

În plus, BEC a adoptat o hotărâre prin care explică faptul că sintagma „aceleași liste de alegători de la primul tur” se referă la secțiile de votare din țară, unde procesul electoral se desfășoară pe baza listelor electorale permanente, spre deosebire de procesul electoral din străinătate, care se derulează pe baza tabelelor electorale.

„În interpretarea dispozițiilor art. 54 alin. (1) din Legea 370/2004 pentru alegerea președintelui, care prevăd că al doilea tur de scrutin are loc în condițiile art. 81 alin. (3) din Constituția României, republicată, în termenul prevăzut de lege ‘în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur’, sintagma ‘aceleași liste de alegători de la primul tur’ se referă la secțiile de votare din țară, unde procesul electoral se desfășoară pe baza listelor electorale permanente în sensul celor prevăzute de art. 2 alin. (1) lit. c) din legea 370/2004, spre deosebire de procesul electoral din străinătate care se derulează pe baza tabelelor electorale prevăzute de art. 9 alin (1) din același act normativ”, se arată în hotărârea publicată pe site-ul BEC. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News