Alegătorii se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până pe 21 aprilie

Autoritatea Electorală Permanentă le reaminteşte alegătorilor care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri locale pe 5 iunie că se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă până cel mai târziu la data de 21 aprilie.

Potrivit unui comunicat al AEP remis luni, alegătorii trebuie să depună la primar o cerere scrisă, datată şi semnată.

Cetăţenii români cu drept de vot care au solicitat să fie înscrişi în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă pentru alegerile locale din 5 iunie îşi vor exercita dreptul de vot numai în circumscripţia electorală unde îşi au reşedinţa şi vor figura numai în listele electorale permanente ale respectivei circumscripţii, în conformitate cu prevederile art. 18 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

De asemenea, AEP le reaminteşte cetăţenilor cu drept de vot ai Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România şi care nu se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări că pot solicita primarului să fie înscrişi în lista electorală complementară, pe baza unui document care le atestă identitatea şi a unui document care atestă adresa la care locuiesc.

Potrivit calendarului electoral aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2015, până cel mai târziu pe data de 21 aprilie primarul, împreună cu formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, actualizează listele complementare.

AEP precizează că, potrivit art. 21 alin. (1) din Legea nr. 115/2015, listele electorale complementare au caracter permanent şi îi cuprind pe toţi cetăţenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidenţele Inspectoratului General pentru Imigrări şi au domiciliul sau reşedinţa în localitatea pentru care se întocmeşte lista.

De asemenea, AEP menţionează că, potrivit art. 3 alin. (3) din Legea nr. 115/2015, dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.
(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata