Alegeri prezidențiale, parlamentare și locale au loc marți în Mozambic

 Partidele politice din Mozambic au hotărât organizarea, marți, a alegerilor prezidențiale, parlamentare și locale, în încercarea de a instala pacea în statul african, după un an de luptă politică internă între partidele aflate la guvernare și rebelii din Rebamo, relatează The Associated Press.

Partidul aflat la guvernare și reprezentanți ai mișcării rebele Rebamo, reprezentând opoziția, au convenit, în August, asupra instalării păcii în Mozambic, prin organizarea de alegeri prezidențiale, parlamentare și locale, după un an de conflict politic intern, ce a succedat o perioadă de 15 ani de război civil.

Partidul Frelimo, aflat la guvernare de la obținerea independenței statului față de Portugalia, în 1975, ar putea să revină la conducere, conform estimărilor. Președintele Felipe Nyusi este așteptat să câștige un nou mandat, pe fondul unei stări naționale de nesiguranță și tensiuni politice ce ar putea limita părticiparea unor cetățeni la procesul electoral.

Conform listelor oficiale, sunt așteptați 13 milioane de votanți la urne.

Prin declarațiile transmise marți, de la o secție de vot, președintele în exercițiu Nyusi a făcut apel la evitarea violențelor, la o săptămână după ce un oficial local, observator al procesului electoral, Anastacio Matavel, a fost ucis de câțiva ofițeri de poliție.

Liderul opoziției Renamo, Ossufo Momade, este așteptat să beneficieze de popularitatea organizației insurgente, obținând un număr însemnat de voturi, cu precădere în mediul rural.

Procesul electoral se va desfășura pe parcursul zilei de marți, până la ora locală 18:00 (ora 19:00, ora României), iar rezultatele preliminare vor fi publicate miercuri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata