Alexandru Vişinescu, audiat la Parchetul General

33

Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, s-a prezentat miercuri la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, el fiind citat în dosarul în care este acuzat de moartea mai multor deținuți.

Potrivit unor surse judiciare, Vișinescu a fost chemat la Parchet pentru a i se aduce la cunoștință faptul că procurorii i-au schimbat încadrarea faptelor din genocid în infracțiuni contra umanității, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod penal.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, Alexandru Vișinescu a fost pus sub acuzare de procurori pentru săvârșirea infracțiunii de genocid, fiind suspectat că este responsabil de moartea mai multor deținuți politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat, între anii 1956-1963.

„Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus începerea urmăririi penale față de Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal (lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți)”, preciza Parchetul General.

Alexandru Vișinescu este unul dintre cei 35 de torționari identificați de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foștii deținuți politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigațiilor desfășurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vișinescu a îndeplinit funcția de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deținuții politici au fost supuși unui regim de detenție extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condițiile inumane de detenție, care au dus în final la decesul unor deținuți politici aflați în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Alexandru Vișinescu are 88 de ani și trăiește în București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News