Alimentele s-au ieftinit cu 7,39% în aprilie 2016; cel mai mult ouăle şi fasolea

Preţurile produselor alimentare au scăzut cu 0,37% în aprilie, raportat la martie, şi cu 7,39% faţă de luna similară din 2015, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

La mărfurile nealimentare, preţurile au coborât în aprilie, faţă de martie, cu 0,10%, şi cu 1% comparativ cu aprilie 2015.

Tarifele la servicii s-au majorat în aprilie, cu 0,11%, faţă de luna martie, iar comparativ cu luna similară a anului trecut au scăzut uşor cu 0,43%.

La grupa produselor alimentare, în aprilie faţă de martie, cel mai mult au scăzut preţurile la ouă, cu 5,85%, şi la fasole boabe şi alte leguminoase cu 2,35%. Cartofii s-au ieftinit cu doar 0,05%, iar fructele proaspete cu 0,84%. Scumpiri s-au consemnat în aprilie la zahăr, pâine şi specilităţi de panificaţie, dar nu mai mult de 0,8%.

Citeste si:  Noi reguli de etichetare alimentară privind ingredientele alergene

În privinţa produselor nealimentare, datele INS relevă ieftiniri de 2% la energie electrică, restul fiind irelevante situate între 0,1 şi 0,5% la frigidere şi congelatoare, maşini de spălat şi medicamente. Creşteri de preţuri s-au înregistrat la combustibili cu 0,75%, încălţămine — 0,36%.

La servicii, majorări au consemnat tarifele la îngrijire medicală, cu circa 0,19%, la telefon şi transport aerian, cu 0,14%, iar scăderi uşoare s-au înregistrat la serviciile de igienă şi cosmetică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner