Alina Mungiu-Pippidi: Preşedintele Băsescu m-a atacat nebărbăteşte; nu m-am autopropus la europarlamentarele din 2009

Preşedintele Societăţii Academice din România (SAR), Alina Mungiu-Pippidi, afirmă că preşedintele Traian Băsescu, prin declaraţiile la adresa sa, a „atacat-o nebărbăteşte”, punctând că la alegerile europarlamentare din 2009 nu s-a autopropus să candideze pe lista PDL, ci că mai mulţi democrat-liberali i-au făcut această propunere.

„Mi se aduce la cunoştinţă că preşedintele Traian Băsescu iarăşi a profitat de absenţa mea pentru a mă ataca, nebărbăteşte, într-o emisiune de prime time unde era unicul invitat şi nu avea cine să îl contrazică, folosind din greu limbajul pe care îl reproşează adversarilor lui de la Antena 3 (‘deontologi’), cu un plus de diversiune caracteristică lui. Astfel, a menţionat episodul precedentelor alegeri europarlamentare uitând să spună că eu nu m-am autopropus, ci mai mulţi membri din partidul domniei sale mi-au făcut o propunere, că nu am acceptat niciodată acea propunere de la nici o filială sau centru, punând nişte condiţii preliminare în care figura şi eliminarea nepotismului şi că am refuzat net când a devenit clar că va candida EBA”, susţine Alina Mungiu-Pippidi într-un punct de vedere remis, marţi, cu privire la declaraţiile şefului statului la adresa sa.

Ea aduce drept argument mai multe articole din presa vremii.

Preşedintele SAR mai afirmă că preşedintele Băsescu a adus în discuţie fără nicio legătură „dosarul” soţului său.

„Eu, fiind la Berlin şi nu aici, toată istoria e documentată prin câteva răvaşe email pe care le am, aşa cum şi STS-ul are toate convorbirile noastre telefonice şi nu e de fapt aşa greu de stabilit dacă eu l-am sunat pe Traian Băsescu sau i-am făcut vreodată cea mai mică solicitare în interes personal (l-am rugat odată să nu ajungem ultimii care nu recunosc Kosovo, asta e adevărat). Poate le citim integral după decembrie, sau poate, ca şi la dosare, doar partea care ne convine şi aici nu e el omul potrivit să se refere la dosare, căci dacă ar fi persistat vreo ambiguitate cu privire la dosarul soţului meu, alt subiect adus în discuţia de duminică seara fără nici o legătură, nu l-ar fi decorat ulterior cu Steaua României, fiindcă presupun că serviciile de la Cotroceni controlează cui i se dau aceste onoruri”, a precizat Alina Mungiu-Pippidi.

Ea arată că la precedenta „ieşire agresivă” la un post de televiziune a şefului statului l-a invitat pe acesta să discute faţă în faţă, susţinând că preşedintele Băsescu a contramandat discuţia cu o zi înainte de această întâlnire.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat duminică la Realitatea Tv că Alina Mungiu-Pippidi „l-a periat şi-l perie şi acum pe Victor Ponta”, susţinând că aceasta face parte din „specia aşa-zişilor deontologi”.

„Dar eu mi-o aduc aminte pe aceasta dna Mungiu-Pippidi, când s-au predat dosarele turnătorilor la CNSAS umbla după mine ‘vai, dar soţul meu, ştiţi, ca n-a fost turnător’. Habar nu aveam dacă a fost sau nu a fost! Tot această dna Mungiu-Pippidi, când s-a supărat pe viaţă? În trecutele alegeri europarlamentare, când încă aveam o influenţă foarte mare asupra PDL, am cerut să pună oameni din societatea civilă pe primele locuri pe listă — pe Monica Macovei, pe Cristian Preda, pe Traian Ungureanu. Nu ştiu cine a mai fost, ocupasem patru locuri. Dna Mungiu-Pippidi a zis că dânsa vine tot pe lista PDL, că aşa voia dânsa, i se părea că este de bonton să fii la PDL, se purta atunci, că aveam eu procente multe, că după ce n-am mai avut procente multe, sigur că n-a mai fost de bonton PDL. S-a dus la organizaţia Iaşi şi un preşedinte de organizaţie — care vă spun şi acum, este vândut PSD de sus până jos — a propus-o. Adică, spre deosebire de ceilalţi, dânsa a venit de jos în sus, cu votul organizaţiei de Iaşi să fie pusă să candideze la PE pe listele PDL”, a spus şeful statului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata