Alivencile, delicatesa tradiţională a Moldovei

Gospodinele din Botoșani gătesc, de sute de ani, din generație în generație, o rețetă nu doar ușoară, ci și cu mult gust: alivencile. Este vorba de o plăcintă făcută din făină de mălai și brânză, care se prepară într-un timp foarte scurt.

Parascheva Todirică este o bunică din comuna Tudora, județul Botoșani. Are 71 de ani, iar alivencile le gătește cu mare drag încă din copilărie. A învățat să pregătească aceste bucate de la mama sa, care, la rândul ei, învățase de la părinții săi.

Am învățat de la mama mea, când aveam zece ani. E o rețetă care s-a dat din neam în neam. Era o tradiție, o mâncare plăcută, care se făcea ușor, repede. Înainte nu erau câte sunt acum pe piață. O făceai cu ce aveai la îndemână. La țară, cum nu lipsește făina de porumb, brânza sau laptele, se făcea ușor și era și sățios. Le făceam de obicei vara pentru că laptele și brânza sunt mai dulci, mai bune, că vacile ies la verdeață și se hrănesc altfel”, explică Parascheva Todirică.

Ingredientele sunt foarte puține, dar rezultatul este de-a dreptul delicios. În plus, este un preparat sănătos.

„Mai întâi luăm făina de porumb, o cernem bine și într-un vas o amestecăm cu lapte. Pui un pic de sare și frămânți bine până se încheagă totul bine. Ca să îi dea un gust bun se adaugă și un pic de brânză de vacă dulce, dar nu prea multă. După aceea, într-o tavă, unsă cu un pic de ulei, se dă la cuptor să se coacă. Îți dai seama ușor când s-a copt. În maxim 15 minute e gata”, a spus bunica.

La final, după ce se așează în farfurii, alivencile se mănâncă cu smântână. De preferat este ca ‘delicatesa’ să fie servită rece. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata