Am stabilit ca într-o lună să avem un draft al planului de acțiune în privința MCV

 Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, luni, după Comisia MCV, că în urma discuțiilor care au durat mai bine de două ore s-a stabilit ca în termen de trei săptămâni fiecare instituție să transmită la MJ propria analiză, iar într-o lună să existe un draft de acțiune în privința MCV.

„Am stabilit că în maxim trei săptămâni fiecare instituție și fiecare asociație profesională o să transmită la Ministerul Justiției propria analiză, ce scrie în raportul MCV, ce ar trebui să scrie din punct de vedere al instituției respective sau al asociației respective, ce măsuri se impun, în ce perioadă și cine este responsabil, astfel încât într-o lună de zile să avem un draft al acestui plan de acțiune, asumat, sigur, la nivel tehnic. Conform prevederilor HG 216, trebuie să informăm instituțional premierul și președintele țării, astfel încât, sper eu, să se ajungă la un consens național ca îndeplinirea obiectivului de ridicare a MCV-ului să fie atins, pentru că este un obiectiv de țară”, a spus ministrul Justiției, Ana Birchall, la ieșirea din Comisia MCV.

De asemenea, membrii Comisiei au stabilit să se întâlnească o dată pe trimestru sau ori de câte ori este nevoie.

Întrebată de jurnaliști dacă ceea ce s-a stabilit luni va continua și în eventualitatea în care nu va mai fi ministru al Justiției, Ana Birchall a răspuns că este important faptul că toți membrii au fost aduși la aceeași masă.

„Cred eu că această comisie nu numai că o să funcționeze, dar uitându-mă în urmă la discuțiile care au avut loc, tonalitatea și mai ales determinarea fiecărui reprezentant al fiecărei instituții și sau asociație profesională a arătat nu numai necesitatea acestui dialog, dar și aprecierea că suntem la aceeași masă. Până la urmă avem unul singur obiectiv comun și anume buna funcționare a sistemului judiciar și asigurarea domniei legii”, a mai spus Birchall.

Șefii parchetelor au discutat, luni, la Ministerul Justiției despre raportul MCV, fiind pentru prima dată când Comisia este convocată. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a spus că va propune ca fiecare instituție să vină cu un set de măsuri și cu un calendar pentru rezolvarea problemelor din justiție.

CSM a fost reprezentat la această Comisie, de vicepreședintele Nicolae Solomon.

Ana Birchall a anunţat, încă din 22 octombrie, că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor care au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, pentru a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata