Amendă de până la 3.000 de lei pentru șoferii care blochează complet trotuarele

Foto: auto-blid.ro

În prezent, şoferii care blochează complet trotuarele ar putea fi amendați cu până la 3.000 de lei, adică amenda maximă din Codul Rutier, propun mai mulți parlamentari, care cer ca pietonilor să le rămână cel puțin un metru de trotuar, pentru a putea circula în siguranță.  Dezbaterea ridică o problemă mai veche dar acută a traficului din Capitală: lipsa locurilor de parcare. 

Din lipsa parcărilor, în multe cartiere din București, pietonii împart șoseaua cu mașinile pentru că trotuarele sunt blocate. Sute de mașini sunt parcate pe trotuar fără ca șoferii să lase spațiu pentru trecerea pietonilor.

În contextul socialo-medical, creșterea amenzilor ar putea descuraja șoferii care parchează ilegal, cred inițiatorii proiectului care ar urma să modifice Codul Rutier.

Sebastian Burduja, parlamentar PNL: „Sunt situații în care se obstrucționează traficul la situații de criză. Sunt echipaje care trebuie să intervină, să intre în  bloc cu targa și nu au cum să treacă”.

În acest sens, parlamentarii vor ca cei care parchează ilegal pe trotuar să primească între 9 și 12 puncte de amendă, ceea ce înseamnă cel puțin 1.300 de lei.

În opinia sa, Sebastian Burduja, parlamentar PNL: „Statisticile arată că peste 80% dintr șoferi sunt nevoiți să parcheze ilegal. În București sunt peste 300.000 de parcări publice și peste un milion de mașini înmatriculate.”

Din punct de vedere estetic şi gospodăresc, chiar și unii dintre șoferi spun că soluțiile propuse sunt bune, pentru că sunt foarte multe mașini parcate pe trotuar.

În contextul legal, in plan european, oprirea în loc nepermis este însă amendată de Codul Rutier. În Franța sau Grecia, sancțiunile sunt mult mai dure: șoferii care blochează trotuarul pe lângă amendă rămân și fără plăcuțele de înmatriculare.

Sursa: Digi24.ro
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata