Amendamentele admise la bugetul de stat pe 2015 totalizează sume suplimentare de aproape 130 milioane de euro

Amendamentele admise la proiectul legii bugetului de stat pe 2015, intrat vineri dimineață, 19 decembrie, în dezbaterea plenului Parlamentului, totalizează sume suplimentare de 572,751 milioane de lei (aproape 130 de milioane de euro) și au ca sursă de finanțare bugetul de Acțiuni Generale ale Ministerului Finanțelor Publice /MFP/, care a fost diminuat corespunzător față de forma inițială a documentului.

Potrivit raportului comun al comisiilor parlamentare pentru buget — finanțe, au fost admise 54 de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe 2015, unul dintre ele fiind chiar amendamentul care prevede diminuarea corespunzătoare a bugetului Acțiuni Generale al MFP, ca urmare a celorlalte amendamente admise.

Astfel, bugetul Ministerului Finanțelor Publice — Acțiuni generale va fi diminuat cu suma de 1,41 milioane lei la titlul ‘Cheltuieli de personal’, cu suma de 140,55 milioane lei la titlul ‘Dobânzi’, cu opt milioane de lei la titlul „Fonduri de rezervă’, articolul „Fond de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului’, cu suma de 536 mii lei la titlul 51 „Transferuri între unități ale administrației publice’, cu suma de 354,974 milioane de lei la titlul ‘Alte transferuri” și cu suma de 67,275 milioane de lei la titlul 56 „Programe cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare”.

„Bugetul (MFP — Acțiuni generale — n. r.) s-a diminuat față de anul trecut pentru că nu mai avem acele buffere (fonduri de rezervă) constituite, de un miliard (de lei — n. r.) anul trecut, s-a renunțat la acele buffere, mergem pe o execuție cât mai precisă. La amendamente am păstrat o rezervă pentru discuțiile în Parlament pentru că așa este bine tot timpul, să ai rezerve”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov.

Veniturile bugetului de stat au fost stabilite la suma de 107,613 miliarde lei, cheltuielile la 126,732 miliarde lei, iar deficitul bugetar pentru 2015 este proiectat la 19,119 miliarde lei, pe linia continuării consolidării fiscale, cu ajustarea deficitului pe metodologia europeană ESA de la 2,2% din PIB în 2013 către o țintă de deficit estimată la 1,2% din PIB în 2015, la care se adaugă 0,25% din PIB pentru cofinanțarea proiectelor susținute din fonduri europene, în scopul atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu în 2015, respectiv un deficit structural de 1% din PIB. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata