AMR susţine că stema expusă la Palatul Cotroceni este ilegală

Schimbarea culorii de pe fundalul stemei ţării, din albastru în mov, a constituit vineri (12 februarie 2010) subiect de discuţie la bilanţul activităţii pe anul 2009 a Curţii de Apel Bucureşti (CAB).

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, a susţinut că nu este respectată legea organică ce stabileşte normele privind forma, dimensiunea şi culorile stemei ţării. Costiniu a spus că Parchetul General ar trebui să se autosesizeze pe motiv că ar fi fost schimbată ilegal culoarea de pe stemă. „Acest lucru reprezintă o încălcare a legii şi atrage răspundere penală”, a declarat Viorica Costiniu la ieşirea de la şedinţa de bilanţ.

Aceasta a precizat că a adus în discuţie acest lucru în cadrul bilanţului CAB ca o replică în discuţiile privind nerespectarea legii prin care s-a decis trecerea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
Săptămânalul „Academia Caţavencu” a publicat, pe 7 februarie, un articol legat de schimbarea culorii fundalului stemei României de pe pupitrul unde Traian Băsescu ţinea o cuvântare, din albastru în mov. Pe site-ul publicaţiei apare, pe 7 februarie, şi filmul în care preşedintele Băsescu ţine această cuvântare.

Un alt motiv de discuţie pe tema „flăcării violet”, printre magistraţii prezenţi la bilanţ, l-a reprezentat şi culoarea mapelor în care erau prezente documentele privind bilanţul, acestea fiind mov, au declarat surse din magistratură.
Preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat, după terminarea prezentării bilanţului, că situaţia din justiţie nu s-a îmbunătăţit faţă de momentul dinaintea protestului magistraţilor.

„Numărul de dosare faţă de 2008 a crescut în 2009, numărul de judecători a scăzut, legile actuale sunt din ce în ce mai proaste”, a spus Mona Pivniceru. „Ministrul Predoiu ne-a asigurat că tot ce s-a spus despre situaţia Curţii de Apel Bucureşti este adevărat şi speră să se găsească finanţare pentru toate posturile vacante, a mai declarat Mona Pivniceru.

Adunarea generală a judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti s-a întrunit, vineri, în vederea prezentării bilanţului privind activitatea pe anul 2009 a instanţei. La prezentarea bilanţului au fost invitaţi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Bărbulescu, preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, preşedintele Tribunalului Bucureşti, Mona Lisa Neagoe, şi preşedinţii judecătoriilor care ţin de CAB.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata