Ana Costea: Grupul de lucru va respecta termenul de 10 februarie chiar dacă va trebui să muncească zi şi noapte

Data de 10 februarie este un termen pe care Grupul de lucru pe Legea salarizării unitare s-a angajat să îl respecte chiar dacă va trebui să muncească zi și noapte pentru a termina proiectul, a declarat, marți, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, la Digi24.

„Astăzi ne-am întâlnit, am stabilit care va fi metodologia de lucru pentru că în aceeași ședință de Guvern de săptămâna trecută a fost aprobat și un calendar al consultărilor cu ordonatorii de credite. Grupul de lucru a stabilit astăzi ca Ministerul Muncii să trimită o adresă către toate ministerele care urmează să vină la consultări, potrivit calendarului, prin care aceștia să își facă o evaluare a discrepanțelor pe care ministerul le-a identificat la ora actuală pe baza legislației în vigoare. De asemenea, ei să vină pregătiți cu o situație exactă a numărului de posturi, câte ocupate, care sunt distribuțiile pe grade și trepte profesionale, astfel încât să reușim să finalizăm la 10 februarie. Este un termen de care întregul grup de lucru, dar în special Ministerul Muncii, se va ține și își va îndeplini termenele la care s-a angajat, chiar dacă ar fi să lucrăm zi și noapte. Ne vom ține de acest termen. Aceasta a fost hotărârea luată astăzi de Grupul de lucru”, a afirmat Ana Costea.

Potrivit sursei citate, pe baza acestor date se vor putea aplica corecțiile necesare, în paralel cu reforma administrativă, din care Legea salarizării administrative este un prim pas.

Ministrul Muncii a explicat că Legea 284 din 2010 privind salarizarea unitara a personalului plătit din fonduri publice nu s-a putut aplica din cauza lipsei de sustenabilitate economică, pentru că așa cum a fost alcătuită s-a dorit intrarea în vigoare de la data la care a fost publicată, iar din cauza crizei financiare nu a putut fi susținută.

„Din acest motiv, la ora aceasta, o parte din Legea 284 se aplică. Nu în totalitate. Pe de altă parte, aplicarea Legii 284 s-a făcut într-un mod neunitar. Și când spun acest lucru, cu riscul de a fi mai tehnică în exprimare, în practică legea și majorările salariale care au avut loc, inclusiv cele de anul trecut, s-au aplicat în unele instituții la salariul de bază, în celelalte instituții la salariul de încadrare, care însemna și includerea anumitor sporuri. Astfel, în prezent suntem într-o situație de discrepanțe majore care conduc la nemulțumiri și la așteptări foarte mari”, a afirmat ministrul Muncii.

Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marți, la finalul discuțiilor de la Ministerul Muncii, că toate ministerele și federațiile sindicale trebuie să vină până vineri cu observații și propuneri de rezolvare a celor șase puncte care arată disfuncționalități la legea actuală de salarizare, negocierile urmând să se încheie până pe 10 februarie.

„Conform celor stabilite de comun acord în comisie, a rămas ca până vineri toate ministerele, împreună cu federațiile sindicale din domeniul lor de aplicabilitate, să vină cu observații, cu propuneri de rezolvare și cu datele anexe la cele șase puncte din Memorandum care arată disfuncționalități la legea de funcționare actuală și care să fie corectate. De asemenea, se înaintează criteriile de perfomanță, de motivare a personalului de la nivelul fiecărui minister în parte, urmând ca săptămâna viitoare, ca să ne încadrăm în calendar, să fie luate în discuție, comisia cu fiecare minister în parte, pentru a găsi soluționări de rezolvare la problema respectivă”, a spus Hossu.

Potrivit acestuia, negocierile ar trebui să se încheie în data de 10 februarie, urmând ca proiectul să fie pus în dezbatere până la începutul lunii martie, după care va fi înaintat Parlamentului, astfel încât legea să poată fi promovată de Parlament până în luna mai.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, să formeze un grup de lucru interministerial care să elaboreze noua lege a salarizării publice, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, care menționa că actul normativ ar urma să fie finalizat până la jumătatea lunii februarie.

Potrivit lui Dan Suciu, acest grup interministerial va începe un proces de consultare cu toate instituțiile, ministerele, care să își poată exprima un punct de vedere în legătură cu modificările legii salarizării publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata