ANA: Practicarea de accize mai mari la tutun este eficientă pentru reducerea fumatului

Agenția Națională Antidrog (ANA) se alătură apelului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru creșterea accizelor la tutun cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun (31 mai), măsură care are rolul de prevenire a fumatului în rândul tinerilor și de reducere a acestuia la nivelul persoanelor cu venituri mici.

„Creșterea accizelor determină o creștere a prețului la tutun cu 10% și o scădere a fumatului cu aproximativ 4% în țările cu venituri mari și cu până la 8% în țările cu venituri mici și medii. În plus, creșterea accizelor la tutun este considerată a fi cea mai eficientă măsura de control a tutunului, raportată la costuri. Raportul OMS din anul 2010 indică faptul că o creștere cu 50% a taxelor și accizelor pe tutun va genera mai mult de 1,4 milioane de dolari, ca și fond de rezervă pentru 22 de țări cu venituri mici”, precizează ANA într-un comunicat remis vineri.

Obiectivul general al OMS este de a contribui la protejarea generațiilor prezente și viitoare nu numai din punctul de vedere al consecințelor medicale, dar și al celor sociale, de mediu și economice datorate consumului de tutun, dar și fumatului pasiv.

Obiectivele specifice ale campaniei pentru anul 2014 sunt creșterea taxelor/accizelor la tutun de către guverne, la un așa nivel încât să aibă ca rezultat reducerea fumatului și sprijinirea guvernelor de către ONG-uri în creșterea acestor taxe.

Conform unui studiu realizat de ANA în anul 2010, fumatul înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenței consumului de droguri în populația României, mai mult de jumătate dintre cei intervievați (56,9%) au fumat cel puțin o dată de-a lungul vieții.

În ultimele 30 de zile au declarat că fumează o treime dintre subiecți (30,3% — în scădere față de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) că a fumat zilnic.

Comparativ cu studiile anterioare, la grupa de vârstă 35 — 44 de ani se observă cea mai mare valoare pentru consumul de-a lungul vieții (63,4%).

Pentru cei între 15 — 24 de ani continuă scăderea prevalenței celor care au fumat cel puțin o dată de-a lungul vieții, iar pentru 25 — 34 de ani se înregistrează, ca și în 2004 și 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) și consumul actual (35,5%).

Raportul între populația fumătoare de sex masculin și cea de sex feminin rămâne de aproximativ 2:1.

Media vârstei de debut pentru consumul de tutun are aceeași tendință: o scădere a pragului mediu de debut pentru generația tânără (15 — 34 ani), în raport cu cea adultă (35 — 64 ani) și cu valoare mai mică pentru persoanele de sex masculin (în 2010 — 17,57 ani), față de cele de sex feminin (în 2010—19,46 ani).

Pentru reducerea fumatului, ANA recomandă canalizarea curiozității prin informare cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, promovarea educației prin valori și atitudini care denotă respect și responsabilitate pentru sănătatea proprie sau promovarea alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata