ANAF a colectat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei în primul semestru din 2014

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a încasat venituri bugetare de 88,275 miliarde lei în primul semestru din 2014, mai mult cu peste trei miliarde de lei comparativ cu perioada similară din 2013, când încasările s-au cifrat la 85,086 miliarde lei, potrivit datelor transmise de ANAF.

Administrațiile finanțelor publice au încasat în prima jumătate a acestui an venituri din taxe și impozite de 84,315 miliarde lei, iar autoritatea vamală 3,96 miliarde lei.

Peste jumătate din veniturile colectate de ANAF — 44,645 miliarde lei — au fost încasate de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili /DGAMC/, în timp ce Direcția Regională a Finanțelor Publice București a încasat venituri din taxe și impozite de 15,698 miliarde lei.

Din cele opt direcții regionale ale ANAF, cea mai mică sumă a fost colectată de Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova — 2,567 miliarde lei, care reunește județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Pe județe, cele mai mari încasări din taxe și impozite sunt realizate în Constanța — 2,611 miliarde lei, Cluj — 1,93 miliarde lei, Prahova — 1,457 miliarde lei și Brașov — 1,373 miliarde lei, iar cele mai mici în Mehedinți — —242,32 milioane lei, Ialomița — 257,24 milioane lei și Călărați — 267,81 milioane lei.

În București, încasările administrației finanțelor publice din cadrul ANAF au fost de 13,699 miliarde lei, iar în Ilfov — 1,998 miliarde lei.

În ceea ce privește autoritatea vamală, cele mai mari încasări au fost realizate la Direcția Regională Galați — 1,557 miliarde lei, care reunește județele Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea, Buzău și Brăila.

„Un lucru important asupra căruia vreau ca toată lumea să aibă datele corecte — pe primul semestru al anului 2014 am încasat ca venituri la bugetul de stat cu 3 miliarde de lei în plus față de anul trecut, deci, dacă s-ar menține acest trend, 6 miliarde de lei încasări suplimentare față de anul trecut. Important este însă că acest trend trebuie să crească, nu să se mențină doar în acest fel, atâta timp cât, în sfârșit, după nenumărate blocaje, avem în vigoare noul Cod al insolvenței, atâta timp cât am aplicat schema de restructurare a ANAF în baza acordului și a programului cu Banca Mondială, motiv pentru care, din aceste creșteri de încasări bugetare am putut să acoperim descreșterea deficitului. Noi nu rămânem la același nivel de venituri și cheltuieli, ci având o scădere constantă a deficitului, practic, de fiecare dată, creșterea de venituri trebuie fie completată de scăderea unor cheltuieli bugetare”, a declarat marți premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că modul de efectuare a inspecțiilor fiscale ale ANAF, în baza noii politici, s-a reorientat, în sfârșit, nu spre persoane fizice, ci spre companii, spre cei care plătesc taxe și impozite în așa fel încât cheltuielile bugetare să fie sustenabile și politicile economice, așa cum este reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, să fie în continuare măsuri economice pe termen lung, care să sprijine crearea de locuri de muncă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata