ANAF: A existat o problemă cu emiterea deciziilor de CASS pentru veniturile din chirii

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/ recunosc că a existat o problemă la emiterea deciziilor privind contribuţiile de asigurări sociale de sănătate /CASS/ pentru persoanele care obţin venituri din chirii şi nu pot preciza dacă vor exista penalităţi pentru cei care nu plătesc CASS pentru primul trimestru din 2014.

‘Orice obligaţie fiscală se achită în mod normal pe bază de impunere, nu ştiu să vă spun dacă vor fi penalităţi sau nu, dar legea îmi spune că am obligaţia plăţii la dată de 25 martie’, a afirmat joi, la o conferinţă de fiscalitate, directorul general adjunct al ANAF, Mihaela Huţanu, întrebată dacă vor fi sancţionaţi cei care nu vor plăti contribuţia la sănătate pentru primul trimestru, în cazul în care nu au primit decizii de impunere cu CASS 5,5%.

Unele persoane care obţin venituri din chirii au primit decizii de la ANAF în care era trecută suma 0 la CASS de plată.

‘Știu că a existat o problemă, o mică întârziere în emiterea deciziilor privind contribuţiile la fondul de sănătate, este într-adevăr neplăcut pentru toată lumea, dar se poate face un calcul aproximativ, adică în momentul când un contribuabil are decizia de impunere, poate să-şi calculeze un procent de 5,5% la venitul respectiv şi să se ducă să plătească. Prin legislaţie este prevăzută o astfel de obligaţie. Din păcate, pentru prima tranşă a contribuţiilor acest lucru a fost puţin întârziat, întrucât prevederea este nouă, se aplică din acest an’, a spus oficialul ANAF.

Ea a mai apreciat că acei contribuabili care nu au primit decizii de impunere CASS nu ar trebui să primească notificări de la ANAF.

‘ Părere pur personală, în momentul când contribuabilul nu are o decizie (de impunere — n.r.), nu are de ce să primească o notificare. Te notific în momentul când îţi comunic ce am de încasat de la tine, dar dacă nu ţi-am transmis declaraţia, ce să notific ?’, a mai spus Huţanu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata