ANAF a pornit în control! Amenzile pentru cei ce nu se conformează pot porni de la 8.000 de lei

ANAF s-a pregătit de atac. Începând cu data de 1 mai, reprezentanții agenției au început să facă controalele. Fiscul va da amenzi foarte mari ce vor depăși suma de 8.000 de lei, iar nimeni nu va fi iertat.

În prim plan se află comercianții care nu și-au schimbat casele de marcat.

„Dacă de la 1 mai 2019 inspectorii antifraudă vor constata încălcarea obligației de dotare cu noile case de marcat cu jurnal electronic, vor aplica amendă de la 8.000 la 10.000 de lei și vor suspenda activitatea economică în punctul de lucru al operatorului economic până la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal și prezentarea dovezii de plată a amenzii, cu excepția situațiilor în care se constată că operatorul economic a comandat deja necesarul de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic și a solicitat instalarea acestora”, este informația oferită în comunicatul Ministerului Finanțelor Publice.

Toate companiile sunt nevoite să își schimbe casele de marcat vechi, cu altele noi.

„Acțiunea de control tematic, dispusă de MFP, este determinată de diferența foarte mare dintre numărul de 504.966 de aparate de marcat înregistrate în sistemul informativ al Fiscului și puse pe piață și numărul de 344.020 de aparate de marcat puse în funcțiune la contribuabili. De asemenea, în luna martie, comparativ cu luna februarie, a fost înregistrată scăderea cu circa 39% a numărului aparatelor de marcat instalate la contribuabili și cu circa 20% a numărului aparatelor de marcat înregistrate de distribuitorii autorizați în sistemul Fiscului”, se precizează în comunicat.

Oficialii ANAF nu au motive să fie înțelegători și iertători, ținând cont de faptul că exisă pe piață stocuri de aparate noi, iar probleme privind instalarea nu au mai fost raportate.

Inspectorii au dreptul de a aplica amenzi cuprinse între 8.000 și 10.000 de lei. În mod obișnuit, casele de marcat ale companiilor mari și mijlocii ar fi trebuit să fie înlocuite până la data de 1 iunie 2018, iar cele mici până la data de 1 august 2018.

Sursa: capital.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata