ANAF: Amânarea de plată va ramâne cel mult 6 luni

18

Amânarea la plata pentru obligatiile fiscale neachitate la termen, ca urmare a crizei economico-financiare, de catre contribuabili se va acorda pentru cel mult 6 luni, iar prin proiectul de lege privind aprobarea OUG nr.92/2009 nu se modifica aceasta perioada, asa cum s-a afirmat in unele articole de presa, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

“Pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri afectat de criza economica si pentru ca statul sa se asigure pentru recuperarea arieratelor dupa o perioada certa de amânare la plata, s-a propus abrogarea conditiei de a nu inregistra obligatii fiscale restante prin aceasta, de altfel s-a urmarit sa nu existe discriminare intre contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale in prezent aplicându-se un regim unitar tuturor contribuabililor care indeplinesc conditiile prevazute prin acest act normativ”, precizeaza ANAF.

Totodata, prin proiectul de lege s-au modificat dispozitiile referitoare la garantiile constituite de contribuabili, in sensul ca acestea nu vor mai acoperi sumele amânate la plata precum si majorarile de intârziere datorate pe perioada amânarii la plata, ci vor reprezenta 20% din suma amânata la plata si dobânzile datorate pe perioada amânarii la plata daca amânarea se acorda pe o perioada de pâna la 3 luni, respectiv 40% din suma amânata la plata si dobânzile datorate pe perioada amânarii la plata daca amânarea se acorda pe o perioada mai mare de 3 luni.

De asemenea, pentru a spori sansele mentinerii amânarii la plata si realizarea scopului ordonantei de urgenta s-a oferit posibilitatea contribuabililor de a achita obligatiile fiscale curente in cel mult 30 de zile de la scadenta, dar nu mai târziu de data de 20 decembrie a anului fiscal. ANAF precizeaza ca prevederea initiala era mult mai rigida, in sensul ca obliga contribuabilii la plata la scadenta a obligatiilor fiscale curente pentru ca amânarea la plata acordata sa-si mentina valabilitatea.

În acelasi scop, s-a reglementat ca, pe perioada amânarii la plata, sa se datoreze dobânzi al caror nivel sa fie de 0,05% pentru fiecare zi de intârziere fata de nivelul de 0,1% al majorarii de intârziere prevazut initial in ordonanta de urgenta. Suma totala a dobânzilor de 0,05%, comunicata contribuabililor prin decizia de amânare la plata, se achita la sfârsitul perioadei de amânare impreuna cu suma totala a obligatiilor fiscale amânate la plata.

Nerespectarea conditiilor de mentinere a valabilitatii amânarii la plata acordata sau neplata obligatiilor la termenul stabilit in decizia de amânare la plata conduc la recalcularea majorarilor de intârziere cu cota de 0,1% pentru fiecare zi de intârziere. “Prin amânarea la plata a obligatiilor fiscale nu se inlatura obligatia contribuabilului de a plati datoriile catre buget, ci doar se acorda un nou termen de plata, pâna la care administratia fiscala suspenda executarea silita pentru aceste obligatii, insa aceasta va fi reluata in situatia nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii amânarilor la plata acordate.

Scopul masurilor legislative adoptate este acela de a oferi contribuabililor posibilitatea reintregirii resurselor financiare in perioada de amânare la plata a obligatiilor fiscale restante si de a asigura incasarea obligatiilor fiscale curente la buget, obligatiile fiscale amânate la plata putând fi, de asemenea, achitate si in cursul perioadei de amânare la plata”, se mai arata in comunicatul ANAF.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata