ANAF se chinuie să „îngroape” listele cu nume de persoane „vânate” pentru TVA

Agentia Nationala de Administrare Fiscala precizeaza ca listele cu numele persoanelor fizice care ar fi verificate de catre organele fiscale (pentru recuperarea TVA din tranzactii imobiliare) vehiculate de catre anumite canale media nu sunt reale.

Totodata, ANAF precizeaza ca lista cu nume le persoanelor fizice care au realizat venituri din tranzactii imobiliare in perioada 2006 – 2008, cu caracter de continuitate si in scop comercial, nu poate fi facuta publica, pentru ca intra sub incidenta secretului fiscal (art 11. din Codul de procedura fiscala).

Potrivit unui comunicat ANAF, “Agentia Nationala de Administrare Fiscala efectueaza controale la persoanele fizice care au realizat venituri din tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, cu caracter de continuitate si in scop comercial, fiind verificate 7.145 persoane, care au efectuat in perioada 2006 – 2008, 85.442 tranzactii, cu o valoare totala de 14,886 miliarde lei.

În acestea sunt incluse toate tranzactiile, respectiv atât operatiuni taxabile, cât si cele scutite, departajarea urmând a se face prin actiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente a documentelor financiar-fiscale.

Selectia acestor persoane a fost efectuata in urma analizarii informatiilor existente in bazele de date ale ANAF, constituite prin prelucrarea datelor din “Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal” (formularul 208), depusa de catre notarii publici care au obligatia calcularii, incasarii si virarii impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”.

Obligatia platii TVA la bugetul de stat revine doar persoanelor fizice care au realizat venituri din tranzactii imobiliare efectuate cu caracter de continuitate si in scop comercial, cu terenuri construibile si constructii noi, si care aveau obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile prevazute la art.152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal.

ANAF mentioneaza ca verificarile nu vizeaza persoanele fizice care au achizitionat in scop personal constructii noi si terenuri construibile. Precizarile vin ca urmare a informatiilor aparute in presa, potrivit carora circa 9.600 de nume din toata tara, dintre care 3.400 sunt din Bucuresti, ar fi controlate de ANAF pentru recuperarea TVA neachitata pentru tranzactiile imobiliare.

CITITI SI

  • Cine este pe lista neagră a ANAF, pentru recuperarea TVA din imobiliare?

  • “Golănia” pe care vrea să o facă ANAF-ul cu TVA la tranzacţiile imobiliare

  • Fiscul a trecut la fapte: le cere TVA-ul “samsarilor” imobiliari, plus penalităţi

.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata