Anca Boagiu solicită urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european

Senatorul PDL Anca Boagiu, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, solicită urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european din partea României, se arată într-un comunicat de presă remis, vineri.

Solicitarea senatorului a fost făcută prin scrisori oficiale adresate președinților celor două Camere ale Parlamentului.

‘Având în vedere finalizarea votării președintelui Comisiei Europene și obligația fiecărui stat membru al UE de a-și desemna oficial, până la sfârșitul lunii iulie a.c., candidatul pentru funcția de comisar european, solicităm să dispuneți luarea de măsuri procedurale pentru ca România să intre oficial în negocieri, cu atât mai mult cu cât nici numele și nici portofoliul nu au fost înaintate Parlamentului, iar procedura legală nu a fost demarată. Ca urmare, va fi necesară convocarea în ședință extraordinară a Biroului Permanent Reunit și a Parlamentului pentru a fi votată candidatura după audierile din comisiile de specialitate’ se precizează în scrisorile oficiale.

Potrivit comunicatului, demersul senatorului Anca Boagiu vine în contextul în care deși majoritatea statelor europene și-au desemnat reprezentanții naționali pentru funcția de comisar, România nu a făcut încă procedural această nominalizare, fiind pusă în imposibilitatea de a participa la discuțiile și negocierile actuale cu privire la alocarea celor mai importante portofolii ale Comisiei Europene.

Procedurile parlamentare invocate în cele două scrisori oficiale se regăsesc în Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene.

‘Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene prevede la articolul 19 informarea Parlamentului României în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcții în cadrul instituțiilor Uniunii Europene, iar audierea acestora se va face de către comisiile de specialitate ale Parlamentului’, informează comunicatul citat.

De asemenea, s-a precizat faptul că aceste scrisori au fost precedate de o altă solicitare oficială a senatorului înaintată premierului Victor Ponta la data de 16 iulie 2014, ce avea ca obiect urgentarea procedurilor guvernamentale de nominalizare a unui comisar european din partea României, în contextul acelorași motivații. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata