Andreea Marin Bănică solicită MS modificarea Ordinului 50/2004

Andreea Marin Bănică solicită Ministerului Sănătăţii (MS) modificarea Ordinului 50/2004 referitor la trimiterea pacienţilor la tratament în străinătate în situaţia în care sistemul medical din România nu poate oferi soluţii pentru vindecarea acestora, informează un comunicat de presă remis duminică (22 august 2010).

Andreea Marin Bănică, alăturându-se unui demers în acest sens al asociaţiei ‘Salvează Vieţi’, solicită să se introducă, în textul legii, termene de depunere şi de soluţionare a dosarelor, dar şi sancţiuni dure pentru cei care nu soluţionează dosarul în timp util şi pun viaţa pacientului în pericol.

‘Solicităm Ministerului Sănătăţii modificarea Ordinului 50/2004, ce ar trebui să trimită pacienţi la tratament şi la vindecare în străinătate, în situaţia incapacităţii sistemului medical românesc de a le oferi soluţii în ţara lor. Vrem un pachet legislativ care să conţină termene precise pentru rezolvarea prioritară a acestor dosare şi sancţiuni severe pentru nerespectarea lor, pentru că moartea este implacabilă şi are termene precise! Solicităm şi transparentizarea acestei proceduri’, se arată în comunicatul amintit.

Potrivit Andreei Marin Bănică, pe site-ul MS ar trebui să fie postate informaţii clare cu privire la paşii pe care un bolnav trebuie să îi parcurgă pentru a beneficia de tratament în străinătate, precum şi actele de care are nevoie pentru întocmirea dosarului ce trebuie depus la minister.

‘Cerem termene precise pentru fiecare pas pe care dosarul trebuie să îl urmeze. Solicităm sancţiuni clare pentru nerespectarea termenelor. Nu există asemenea sancţiuni în prezent, nimeni nu răspunde pentru întârzieri care pe pacienţi îi costă viaţa. De asemenea, cerem şi facilităţi care să uşureze drumul acestor dosare, cum ar fi posibilitatea ca pacientul să corespondeze cu clinicile desemnate de Comisia Medicală ajutând rapiditatea demersului sau posibilitatea ca MS să negocieze cu clinici de specialitate din străinătate pentru a obţine oferte de preţ mai mici’, se mai menţionează în sursa citată.

Potrivit comunicatului de presă, singurul criteriu de prioritizare a dosarelor ar trebui să rămână ‘urgenţa medicală, şi nu gradul de reinserţie socială, fiindcă toţi oamenii au dreptul la viaţă, indiferent de potenţialul în câmpul muncii’.

‘În cazul celor cu leucemii, tumori cerebrale sau alte forme galopante de cancer, fiecare zi contează. Nu putem aştepta răbdători ca oamenii să moară’, afirmă Andreea Marin Bănică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata