Andreea Paul: PDL propune ca 25% din fondurile structurale şi de coeziune să fie alocate direct regiunilor

Partidul Democrat Liberal (PDL) a depus în Parlament un proiect de lege prin care 25% din fondurile structurale şi de coeziune care vor reveni României de la Uniunea Europeană, în perioada 2014-2020, să fie alocate direct regiunilor de dezvoltare, pentru ca acestea să-şi definească propriile proiecte, a declarat joi, la Petroşani, prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul.

”PDL a lansat un proiect de lege în Parlamentul României, astfel ca din fondurile structurale şi de coeziune, în valoare de 21,8 miliarde de euro, ce sunt alocate României în perioada 2014-2020, cel puţin un sfert, adică 5 miliarde de euro, să fie lăsate la latitudinea regiunilor pentru a-şi defini propriile proiecte de dezvoltare şi de finanţare. Aceste regiuni să aprobe proiectele şi să decidă cum îşi alocă banii. Este mult mai sănătos decât printr-o distribuţie centralizată sau prin disiparea banilor în proiecte foarte multe, foarte mici şi fără impact major economic şi social şi regional’, a afirmat Andreea Paul.

Prim-vicepreşedinţii PDL Andreea Paul şi Cătălin Predoiu au participat joi la o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Valea Jiului, o parte dintre aceştia afirmând că este nevoie de un proiect de lege special pentru redresarea economică a zonei.

‘Este o idee, o propunere care trebuie coaptă pe toate feţele, dezbătută cu autorităţile locale şi cu companiile energetice, şi apoi tragem linie. O analiză tehnică va urma acestei idei lansate aici, în Hunedoara’, a arătat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, proiectul de lege propus de PDL referitor la alocarea fondurilor structurale şi de coeziune ar putea avea impact în Valea Jiului. În opinia sa, în zonă este nevoie de un plan gândit împreună cu autorităţile locale şi cu cele din judeţele învecinate.

‘Trebuie găsit un plan coerent, pragmatic, integrat, astfel cărbunele să fie extras cât mai prietenos cu mediul, pe o tehnologie mai puţin costisitoare din punct de vedere al preţului final al resursei materiei prime. După aceea, să garantăm că întregul lanţ de valoare adăugată se dezvoltă tot în această regiune. Altfel, ajungem în situaţia paradoxală că scoatem cărbunele, dar nimeni nu are nevoie de el. Dar nici să asistăm la paradoxuri de genul celor de anul trecut, când termocentrala Mintia a importat cărbune din altă zonă şi producătorii locali au rămas cu cărbunele, deoarece asta înseamnă şomaj’, a conchis parlamentarul PDL.

În opinia sa, construirea unui tarif al energiei electrice printr-un mixt energetic, în care să fie luate în calcul toate formele de producţie, va duce la o scădere a preţului, atractivă pentru economie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata