Andreea Paul Vass: Aparatul public a fost încărcat în anii 2007 şi 2008 cu 250.000 de noi bugetari

Aparatul public a fost încărcat în anii 2007 şi 2008 cu 250.000 de noi bugetari, iar efectul net de diminuare a fost de numai 36.000, a declarat, luni seară, 31 mai, într-o dezbatere la postul public de televiziune, Andreea Paul Vass, consilier personal al primului-ministru Emil Boc.

„Diminuarea posturilor ocupate a fost cu 36.500, în timp ce 250.000 de noi bugetari au intrat în sistem în anii 2007-2008. Asta a însemnat creşterea exponenţială a poverii cu cheltuiala salarială, acel fond de salarii de care tot vorbeşte toată lumea”, a spus Vass.

Consilierul premierului a mai afirmat că punctul de pensie s-a dublat în perioada 2006-2008.

„Or asta înseamnă un cadou otrăvit. Asta înseamnă că am promis pensionarului că-i dăm o pensie care nu era argumentată economic, nu era fundamentată pe realitatea economică”, a spus Vass.

În ceea ce priveşte corupţia din România, consilierul primului ministru a precizat că unele statistici arată că numai implicaţiile prezenţei corupţiei oscilează între 24 şi 60 la sută din PIB.

„Este ca şi vârful unui aisberg. Poţi să-l estimezi aplicând aceleaşi modele mult fulguite, dar ele îţi pot da dimensiunea sau implicaţiile prezenţei corupţiei în ţara noastră şi oscilează între 24 şi 60 la sută din PIB, variantele extrem de pesimiste. (…).

Dacă noi reuşim să rezolvăm problema evaziunii fiscale la nivelul mediu estimat în statele membre europene pentru că şi ei fac aceste evaluări şi repet, există această problemă, noi am reuşi să recuperăm 3,6 la sută din PIB, în cazul ipotetic în care ne diminuăm acest apetit pentru corupţie şi evaziune până la nivelul mediu al statelor europene”, a arătat Andreea Paul Vass.

Potrivit statisticilor, la nivelul anului 2000, România a fost păgubită de câteva zeci de miliarde de euro, numai din nerespectarea caietelor de sarcini de investiţii, iar la ora actuală înregistrează o evaziune din comerţul cu flori şi fructe de un miliard de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata