Andrei Caramitru (USR): Minimul să nu intrăm în colaps în 2020, concedierea a 150.000 de bugetari

Andrei Caramitru,membru USR și fostul consilier al liderului partidului, Dan Barna, a scris vineri, pe Facebook, că, sub efectul legii pensiilor, deficitul în 2020 va fi de 7%, iar măsurile care se impun pentru a-l diminua se numără concedierea a 150.000 de bugetari și eliminarea pensiilor speciale.

”Rog politicienii și viitorul guvern sa fie responsabili!!!! Aud că se tot spune ca nu se vor tăia salarii și pensii. Dl Presedinte a spus asta. Însă – la anul, cu efectul legii pensiilor, ne îndreptam spre 7% deficit (adică – pe scurt – ceva care nu poate fi finanțat de nimeni și înseamnă faliment de țară). Pur și simplu nu se poate”, a scris pe Facebook Andrei Caramitru.

El a prezentat și un set de măsuri pentru ca România să nu intre în colaps.

”Minimul absolut ca să nu intrăm în colaps total este:
– eliminat pensii speciale (masiv, inclusiv cele pentru magistrați, MAI, servicii). E ok să fie păstrate cele pentru militari, oricum sunt mult mai mici
– dat afară 150’000 de bugetari (doar politrucii, amantele, sinecuriștii, directorașii care nu fac nimic)
– tăiate beneficiile pentru bugetarii plătiți peste un prag mare, de exemplu 4500 lei/lună. Fără “ajutor de hrană”, “spor de deplasare”, “voucher de vacanță”
– eliminat în mare parte PNDL-ul (proiectele fără sens și fără nici un control, cu corupție enormă)
– pensiile mari nu au cum să crească la anul. Nu avem de unde plăti. Să crească cele mici, e normal și de bun simț. Însă guvernul nu are de unde să crească pensiile celor mai bine plătiți 10-20% din pensionari (care înseamnă 40% din bugetul de pensii). Nu există bani”, a adăugat Caramitru.

El mai afirmă că în sens contrar se va ajunge la faliment.

”Dacă nu se vor face astea – bugetul nu are cum să se închidă. Și dam faliment toți. O să ajungem într-un colaps total. Ce spun eu mai sus nu afectează decât foarte puțini oameni, care oricum sunt plătiți foarte mult din banii noștri și trăiesc bine de tot. Nu vreau să suferim toți, în special cei mai vulnerabili. Sper ca totuși oamenii ăștia înțeleg, chit că le e frică să spună lucrurile astea”, a conchis Andrei Caramitru.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca reacție la afirmațiile Vioricăi Dăncilă, că nu vor exista tăieri de pensii și salarii. ”Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor”, a adăugat șeful statului.

”Aici vreau să fac o afirmație, și stiu foarte bine ce spun, cu toată claritatea – nu vor exista tăieri de pensii și salarii. Spun acest lucru pentru a contrazice o afirmație mincinoasă a pesediștilor. Repet, nu vor exista tăieri de salarii și pensii”, a declarat Klaus Iohannis.

Viorica Dăncilă a cerut, vineri, liberalilor și președintelui Klaus Iohannis să își asume public că pensiile și salariile vor fi plătite la timp și vor fi majorate, conform legislației în vigoare.

„Indiferent de minciunile și propaganda partidelor de dreaptă am a avut una dintre cele mai eficiente guvernări din ultimii 30 de ani. Avem curajul să ne uităm în ochii românilor, pentru că nu am luat nici o măsură împotriva lor”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.

Premierul a adăugat că își dorește ca viitorul Executiv să acorde salarii decente medicilor și profesorilor în continuare.

„Am crescut salariile și pensiile și am asigurat sumele necesare în buget pentru acordarea tuturor drepturilor sociale. Am mărit punctul de pensie, am introdus echitatea in sistemul de pensii. Cer PNL și dl președinte Iohannis să își asume publică că pensiile și salariile vor fi plătite la timp, și vor fi majorate, conform legislației în vigoare. Îmi doresc ca următorul guvern să acorde în continuare salarii decente medicilor și profesorilor. Pentru binele românilor, sper să nu distrugă ceea ce am făcut până acum”, a conchis Dăncilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata