Băncile-mamă „jură pe roşu” că-şi vor menţine expunerea pe România

Bancile-mama ale celor mai mari 9 banci comerciale ce activeaza in România si-au reafirmat miercuri (18 noiembrie 2009), in urma unei reuniuni a Grupului de Initiativa pentru Coordonare Bancara European (EBCIG) organizate la Bruxelles, angajamentul de a-si mentine expunerea pe România si de a asigura niveluri de capital adecvate de peste 10% pentru subsidiarele lor.

“Aceasta este, de asemenea, in concordanta cu rezultatele testelor-stress desfasurate de Banca Nationala a României… În câteva cazuri, expunerea a scazut temporar sub nivelul convenit. Aceste banci si-au reafirmat intentia de a actiona pentru a-si indeplini angajamentele initiale.

În aceasta privinta, bancile au accentuat nevoia de disponibilitate a instrumentelor de investitii adecvate. Foarte important este si faptul ca toate bancile-mama si-au respectat angajamentele de a furniza nevoi de capital suplimentare, pentru 2009, la sfârsitul lunii septembrie, asigurând astfel ca nivelul de capital adecvat pentru subsidiarele lor va ramâne peste 10% pe intreaga perioada de programare”, releva declaratia comuna a Comisiei Europene si FMI dupa reuniunea EBCIG de miercuri.

La reuniune au participat reprezentanti ai noua banci-mama cu subsidiare in România (Erste Group Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Société Générale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank), ai BNR, Comisiei Europene, FMI, BERD, BEI, Bancii Mondiale si ai Bancii Centrale Europene si autoritati române.

Întâlnirea a fost a treia dupa cele din 26 martie si 19 mai, când bancile s-au angajat initial sa-si mentina pozitia fata de România. La finalul lui octombrie 2009, expunerea bancilor-mama pe România era in general mentinuta in comparatie cu data-reper (martie 2009).

În timpul reuniunii de miercuri, participantii au fost informati de stadiul discutiilor dintre FMI si Comisia Europeana, pe de o parte, si autoritatile române, pe de alta parte, cu privire la analizarea programului de sprijin pentru balanta de plati.

“Programul ramâne in vigoare, discutiile vor continua in saptamânile urmatoare si o alta misiune va reveni la Bucuresti de indata ce situatia politica va fi fost clarificata pentru a incheia cu succes analiza, potrivit programului. Angajamentul bancilor-mama, alaturi de sprijinul financiar de la creditorii multilaterali, va ajuta sistemul bancar din România sa depaseasca mai usor actuala recesiune si sa repuna economia pe calea cresterii”, au conchis participantii la reuniunea EBCIG.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata