Angajamentele secrete ale guvernului Boc

În documentul ce va fi transmis FMI, autorităţile nu exclud majorarea taxelor şi impozitelor şi vin cu alte decizii dureroase pentru români, informează Evenimentul Zilei.

Circa 70.000 de bugetari vor rămâne fără serviciu până la sfârşitul anului, iar dobânzile la depozite şi tichetele de masă vor fi impozitate cu 16%. Acestea sunt câteva dintre măsurile la care s-a angajat guvernul faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), cuprinse în draftul scrisorii de intenţie care va fi transmisă boardului FMI.

Documentul mai prevede, pe lângă anunţatele reduceri ale pensiilor, salariilor şi indemnizaţiilor, taxarea plăţilor compensatorii, a câştigurilor pe Bursă şi a veniturilor programatorilor din IT. Totodată, bugetarii nu vor primi, la începutul anului viitor, cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an.

Următorul pas: cresc taxele

Conform documentului redactat de autorităţile române, dacă reducerile nu vor fi suficiente pentru a acoperi cheltuielile în limita deficitului de 6,8% din PIB, vor creşte TVA şi cota unică.

Tot pentru a aduce bani la buget, guvernul a anunţat că îşi va vinde din acţiunile pe care le deţine la societăţi de stat din domeniul energetic sau chiar că va privatiza unele companii precum CFR Marfă.

Taxarea veniturilor din IT, o idee proastă

În ceea ce priveşte decizia de a taxa veniturile din IT, Alexandru Lăpuşan, directorul executiv Zitec, consideră că este o măsură proastă, deoarece va duce la creşterea fondului de salarii.

„În acest context, noi, ca ţară, eram oricum mai scumpi decât Ucraina sau India, iar acum vom fi şi mai scumpi. Astfel că vom ajunge să pierdem o parte din proiectele date de vestici”, a declarat Lăpuşan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata