Angajările şi concedierile vor fi mai flexibile din toamnă

Codul Muncii va fi modificat pana in luna octombrie, astfel incat angajarile si concedierile sa fie mai flexibile. Mai mult, prin noua lege se doreste sa se stimuleze angajarea in regim part-time, arată Evenimentul Zilei

Guvernul vrea ca viitorul Cod al Muncii sa fie mai aproape de modelul european, aceasta fiind de fapt si promisiunea facuta in fata oficialilor de la Fondul Monetar International (FMI).

Reprezentantii patronatelor primesc bine aceasta schimbare si sustin ca este binevenita o „relaxare” a actualului Cod al Muncii, avand in vedere conditiile stricte la angajare si la concediere.

Teoretic, noile modificari ar trebui sa fie gata in luna octombrie, alaturi de alte legi din domeniul muncii – Legea sindicatelor, Legea patronatelor si Legea contractelor colective de munca, scopul fiind „flexibilizarea fortei de munca”.

Pentru modificarea acestora se ia în calcul inclusiv asumarea răspunderii în faţa Parlamentului. Până atunci, atât sindicatele, cât şi patronatele, aşteaptă convocarea într-o comisie de dialog social, pentru a negocia modificarea Codului Muncii.

Conform preşedintelui Cartel Alfa, „Guvernul s-a angajat voluntar în scrisoarea către FMI să flexibilizeze contractul individual de muncă, adică desfacerea şi semnarea lui, contractele colective de muncă şi salariile”. De asemenea, s-ar putea desfiinţa Contractul Colectiv de Muncă, acesta urmând să nu mai fie obligatoriu pentru toţi angajatorii, ci opţional.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata