Anghel, BCR: Nu scăpam de majorarea taxelor, dar nici nu vom avea autostrăzi

– Romania se indreapta spre majorarea taxelor ca solutie de reducere a deficitului bugetar pentru ca sperantele legate de reducerea cheltuielilor sunt foarte reduse, apreciaza economistul-sef al BCR Lucian Anghel.

El spune ca de aceasta data Guvernul se afla in fata unor negocieri cu adevarat dificile cu FMI pentru ca s-au acumulat angajamente restante, iar acum este nevoie de masuri decisive si cu atat mai costisitoare cu cat sunt amanate mai mult.

„Spre majorarea taxelor ne indreptam. Daca nu putem sa reducem cheltuielile cu salarii, pensii si asistenta sociala, nu exista alta solutie decat sa majoram taxele si impozitele. Despre o baza de impozitare mai mare si despre reducerea economiei gri discutam de 20 de ani si probabil vom mai discuta inca pe atat. Cu cat amanam ajustarea, cu atat corectia devine mai dureroasa.

In opinia lui Anghel, in cazul majorarii taxelor marea problema este ca se incaseaza niste bani in plus, dar tot nu se investeste in infrastructura pentru ca in continuare resursele vor fi risipite.

„Nu vom avea mai multe autostrazi pentru ca vor fi majorate taxele. Pentru ca statul nu eficientizeaza cheltuielile. Bugetul este ca un vas spart in care tot pui apa. Injectezi bani intr-un sistem care nu este eficientizat. Prima data trebuie eficientizat sistemul. Si apoi soliciti solidaritate si contributii mai mari.”

Ziarul Financiar

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata