ANI cere revocarea din funcţie a senatorului Akos Daniel Mora şi a deputatului Ştefan Bucur Stoica

Agenția Națională de Integritate (ANI) a solicitat Senatului și Camerei Deputaților aplicarea sancțiunii disciplinare de revocare din funcție a senatorului Akos Daniel Mora și a deputatului Ștefan Bucur Stoica, ca urmare a deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a menținut ca legale și temeinice rapoartele de evaluare emise de ANI cu privire la starea de incompatibilitate a acestora.

„Menționăm faptul că au trecut mai bine de opt luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare prevăzute de lege, și anume, revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului, contrar deciziei Curții Constituționale nr. 460 din 13 noiembrie 2013, potrivit căreia ‘Senatul în plenul său are obligația de a hotărî, prin vot, cu privire la încetarea sau nu a calității de senator a domnului Mora Akos Daniel, ca urmare a constatării stării de incompatibilitate a acestuia de către Agenția Națională de Integritate'”, arată un comunicat al ANI remis luni .

Potrivit sursei citate, demersul Agenției ține cont și de Decizia Curții Constituționale nr. 418/ 2014, care confirmă pe deplin interpretarea dată de ANI, Curtea Constituțională constatând faptul că „prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010 sunt constituționale în măsura în care sintagma ‘aceeași funcție’ se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeași lege”.

ANI menționează faptul că deciziile CCR sunt general obligatorii, astfel că art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/ 2010 nu poate fi susceptibil de o altă interpretare în afara celei date de instanța de contencios constituțional.

„Precizăm faptul că ultimul raport al Comisiei Europene în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România menționează faptul că ‘Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor'”, se mai arată în comunicat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata