ANI sesizează Parchetul în cazul deputatului PNL Eugen Nicolăescu

Agenţia Naţională de Integritate (ANI ) a sesizat marţi (26 ianuarie 2010), Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către deputatul Partidului Naţional Liberal (PNL) Eugen Nicolăescu, fost ministru al Sănătăţii.

ANI s-a sesizat din oficiu în acest caz, în urma publicării în presa centrală a unor articole privind nerespectarea de către Nicolăescu a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere. Potrivit ANI, în urma verificărilor efectuate a rezultat că Eugen Nicolăescu a deţinut, în perioada 2005-2008, conturi bancare la BCR, Raiffeisen Bank şi Bancpost.

În urma rulajelor debitoare şi creditoare, în perioada 30 octombrie 2008 – 15 decembrie 2008, în contul deschis pe numele lui la BCR a fost depusă suma totală de 174.200 de lei, iar conform extraselor, banii au fost folosiţi integral pentru plata de bunuri promoţionale în timpul campaniei electorale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate în ziar, cărţi vizită, cărţi poştale, căciuli, fulare).

Deputatul liberal nu a menţionat însă, în declaraţia de avere înregistrată la 3 iunie 2009, sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele său la BCR. Eugen Nicolăescu a declarat că sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice şi constituie cotizaţii aferente campaniei electorale.

Potrivit art. 3 din Legea nr. 344/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, sursele de finanţare ale unui partid politic sunt „cotizaţii ale membrilor de partid, donaţii, legate şi alte liberalităţi, venituri provenite din activităţi proprii, subvenţii de la bugetul de stat”, iar „donaţiile şi legatele primite după deschiderea campaniilor electorale pot fi folosite pentru campania electorală numai după declararea lor la Autoritatea Electorală Permanentă” (art. 23, alin. 1).

Acelaşi act normativ prevede la art. 8, alin. 2 faptul că: „Donaţiile de bunuri şi servicii prestate cu titlu gratuit vor fi reflectate în contabilitate …”. Conform prevederilor Legii nr. 144/2007, republicată, declaraţiile de avere şi de interese trebuie completate la toate rubricile prevăzute de formular, inclusiv rubrica „Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenţionate faţă de valoarea de piaţă, din partea unor persoane, organizaţii, societăţi comerciale … inclusiv burse, credite, garanţii, decontări de cheltuieli sau alte asemenea, a căror valoare individuală depăşeşte 300 euro”.

Prin „bunuri” se înţelege obiecte sau sume de bani, iar, prin „donaţie”, actul prin care o persoană transmite cu titlu gratuit un bun unei alte persoane. În consecinţă, ANI consideră că depunerile efectuate în timpul campaniei electorale în contul bancar al deputatului Eugen Nicolăescu reprezintă donaţii a căror valoare individuală depăşeşte suma de 300 de euro.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că situaţia patrimonială reală a deputatului nu este corect reflectată în declaraţia de avere depusă la data de 3 iunie 2009, deoarece a omis să înscrie donaţiile efectuate în perioada 30 octombrie 2008 – 15 decembrie 2008 în contul deschis la BCR. ANI susţine că aceste aspecte sunt indicii temeinice privind săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii de către Eugen Nicolăescu, motiv pentru care s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata