ANPC a controlat peste 330 de tone de carne din depozite; amenzile au depăşit 430.000 de lei

Prejudiciul preliminar estimat depăşeşte 15 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, membrii grupărilor achiziţionau prin intermediul unor societăţi comerciale din România, în principal, carne şi ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operaţiune reală evidenţiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenţii palierului extern, neidentificaţi până în prezent.

Anchetatorii au mai declarat că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse, care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum.

În context, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că, din informaţiile pe care le deţine, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Sorin Sava, a declarat, joi,că achiziţiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securităţii naţionale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinită de SRI, care a iniţiat acţiunea de combatere a fenomenului infracţional încă de la începutul anului trecut.

„Acest caz este iniţiat de SRI încă de la începutul anului 2013 şi se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afectează implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul că este vorba despre o chestiune de securitate naţională axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere”, a declarat Sorin Sava.

El a mai spus că în baza unor date şi informaţii, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speţă DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus că reţeaua este una complexă, având exponenţi şi pe palierul extern.

„Este vorba despre o reţea de crimă organizată specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenţi şi pe palierul extern”, a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală şi punere în circulaţie de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanţă cu propunere de arestare preventivă.

În acest dosar, la sediul central al DIICOT au fost audiate, până joi, 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata