ANPC a controlat peste 330 de tone de carne din depozite; amenzile au depăşit 430.000 de lei

Echipele de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au verificat, joi, 333 de tone de carne existente în reţelele de depozitare şi au identificat 115 tone de carne cu abateri de la normele de protecţie a consumatorilor, valoarea amenzilor aplicate depăşind 430.000 de lei, a anunţat, vineri, preşedintele instituţiei, Marius Dunca, într-o conferinţă de presă.

‘Consumatorii pot intra în supermarket liniştiţi. Carnea cu probleme era în depozite şi nu a intrat în reţeaua de comercializare’, a precizat el.

Preşedintele ANPC a arătat că inspectorii instituţiei au făcut controale la peste 400 de operatori din ţară şi din Bucureşti.

‘În data de 13 martie au fost verificaţi un număr de 401 operatori economici, iar la 161 dintre aceştia s-au constatat abateri. Cantitatea de carne controlată este de 333 de tone, din care 115 tone a fost cantitate cu abateri. 94 de tone au fost oprite temporar de la comercializare, iar 19 tone de carne au fost oprite definitiv de la comercializare. A fost aplicat un număr de 104 amenzi, cu o valoare de 436.200 de lei. În Bucureşti, au fost descoperite 323 de kilograme de carne de curcan şi pui improprie, cu arsuri de congelare şi miros’, a spus Marius Dunca.

El a adăugat că principalele abateri constatate la carnea din depozitele controlate se referă la data de valabilitate depăşită, nerespectarea condiţiilor de depozitare, modificări organoleptice, ambalaje deteriorate şi deficienţe de etichetare.

‘Vreau să transmit operatorilor economici că, în primul rând, sunt consumatori şi apoi oameni de afaceri. Scopul nostru nu este de a sancţiona agenţii economici, ci de a-i determina să respecte legea’, a subliniat şeful ANPC.

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au mai oprit de la comercializare alte 229 de tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate miercuri, 12 martie.

„ANPC a aplicat sancţiuni totale de 71.500 de lei şi în continuare colegii mei sunt pe teren. Vreau să atrag atenţia operatorilor economici că de mâine (joi — n.r.) suntem în supermarketurile din toată ţara pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne. Toate produsele acestea ajungeau în magazine”, a precizat, miercuri, preşedintele interimar al ANPC, Marius Alexandru Dunca, într-o conferinţă de presă.

Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită.

În acest caz al cărnii alterate, procurori DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară, au efectuat, miercuri, 102 percheziţii domiciliare în 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

carne alterataMADRproduse din carne
Comentarii (0)
Adaugă comentariu