ANRE: O decizie privind modificarea preţului energiei electrice, după 10 decembrie 2009

O decizie privind modificarea pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici va fi luata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in 10 decembrie, in aceasta perioada purtându-se discutii cu producatorii, furnizorii si distribuitorii privind cantitatile de productie, a declarat, miercuri (11 noiembrie 2009), directorul general al Directiei Preturi si Tarife pentru Energia Electrica din cadrul ANRE, Viorel Alicus, la conferinta Cogenerarea in România.

“Nu este exclusa nici o majorare a pretului energiei electrice pentru consumatorul casnic, nici o scadere. De asemenea, pretul ar putea ramâne nemodificat. O decizie privind modificarea pretului de la 1 ianuarie 2010 va fi luata in 10 decembrie. Prioritatea in acest moment este stabilirea cantitatilor de productie”, a afirmat Viorel Alicus.
De asemenea, acesta a precizat ca motivatia producatorilor, distribuitorilor si furnizorilor din sistem pentru care solicita majorari ale preturilor este reducerea productiei lor, dupa o scadere a consumului.

“Estimarile producatorilor arata ca in 2009 consumul a scazut cu 9% fata de 2008, iar in 2010 s-ar putea sa ramâna la fel. Estimarile pentru 2010 arata aceeasi productie si acelasi consum ca si cele din 2009. Cea mai mare variabila in stabilirea pretului sunt cantitatile de productie”, a spus directorul ANRE.

Totodata, acesta a precizat ca in discutiile ce vor avea loc se regaseste si propunerea de pastrare a pretului reglementat la energia electrica pentru consumatorii casnici.
Preturile energiei electrice pentru utilizatorii finali casnici, in primul semestru din acest an, s-au situat intre 0,3877 lei/kWh si 0,4158 lei/kWh (incluzând toate taxele), in functie de consumul anual, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica (INS).

În cadrul celor sase categorii de consumatori casnic i standard, cel mai mic pret pe kWh (kilowat-ora), de 0,3 877 lei, este perceput in cazul unui consum anual mai mare sau egal cu 15.000 kWh, iar cel mai mare pret, de 0,4158lei/kWh, pentru un consum anual mai mic de 1.000 kWh. În cazul consumatorilor finali industriali, preturile cu toate taxele incluse la energia electrica pe kWh, in ultimele sase luni din 2009, incep de la 0,3005 lei pentru un consum anual intre 70.000 si 150.000 MWh si cresc pâna la 0,5092 lei pentru un consum anual mai mic de 20 MWh.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata