ANRE va explica CE în 2 luni motivele menţinerii preţului reglementat al energiei electrice

Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energetic va informa Comisia Europena, in doua luni, cu privire la motivele pentru care România a mentinut pretul reglementat al energiei electrice pentru consumatorii non casnici, a declarat, vineri, presedintele ANRE, Petru Lificiu, la o conferinta pe tema cogenerarii.

“România nu a informat Comisia Europeana cu privire la motivele pastrarii pretului reglementat pentru alimentarea cu energie electrica a consumatorilor non casnici.

Avertizarea Comisiei Europene, care a fost formulata si pentru alte 24 de state, vizeaza faptul ca România a incalcat regulile privind informarea.

Avem doua luni la dispozitie pentru a explica Comisiei Europene de ce am pastrat pretul reglementat pentru consumatorii non casnici”, a afirmat Petru Lificiu.

De asemenea, presedintele ANRE a precizat ca in România nu se poate renunta in prezent la pretul reglementat pentru consumatorii non casnici, deoarece românii nu au aceeasi accesibilitate precum ceilalti cetateni ai Uniunii Europene.

“Reglementarea asigura continuitatea in alimentarea cu energie electrica, calitatea serviciilor si accesibilitatea la pret. Noi nu avem aceeasi accesibilitate ca si ceilalti cetateni ai Uniunii Europene.

În cazul renuntarii la reglementare exista riscul unor fluctuatii de preturi pentru consumatorii din industrie.

Acest lucru presupune cresteri de pret ale serviciilor, cresteri de pret in alimentatie, pentru combustibil, care vor fi suportate tot de populatie.

Daca explicam acest lucru, Comisiei Europene vom fi intelesi”, a declarat, Petru Lificiu.

Totodata, acesta a afirmat ca pretul pentru energia electrica pentru consumatorii casnici va ramâne reglementat.

Comisia Europeana a initiat joi procedura de infringement impotriva României in mai multe cazuri privind piata interna a gazului si energiei electrice si retelele de transport de gaz si energie electrica.

Executivul UE a trimis in acest sens scrisori de notificare oficiale autoritatilor române, aceasta reprezentând prima etapa a procedurii de incalcare a Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene (infringement).

Comisia s-a concentrat, in luarea deciziei sale, in special pe prevederile care garanteaza o concurenta corecta, in interesul consumatorilor.

În ce priveste piata interna a energiei electrice, executivul comunitar cons idera ca România a incalcat prevederile directivei referitoare la normele comune ale pietei interne a electricitatii.

România nu a notificat executivul UE in legatura cu obligatiile aferente serviciilor publice si a aplicat preturi reglementate in cazul consumatorilor non-casnici fara a comunica motivele acestei masuri, incalcând astfel directiva europeana in acest domeniu.

Procedura de incalcare a Tratatului are trei faze. Prima este scrisoarea de notificare oficiala. Statele membre au in mod normal 2 luni pentru a raspunde.

Daca nu se ofera niciun raspuns sau in cazul in care Comisia nu este multumita de raspunsul primit, se declanseaza a doua faza, respectiv avizul motivat, iar alte 2 luni sunt puse la dispozitie pentru respectarea conditiilor prevazute de aviz.

Daca nici in intervalul de timp din aceasta etapa statul membru nu ofera un raspuns sau acesta nu este satisfacator, se trece la ultimul pas – trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata