ANRM, obligată să publice datele privind contractele de explorare în platforma continentală a Mării Negre

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) va fi obligata sa faca publice datele legate de contractele de explorare/exploatare in platforma continentala a Marii Negre incheiate cu compania SNP Petrom, preluata de OMV, in urma deciziei Tribunalului Bucuresti initiate de Societatea Academica din Romania (SAR), informeaza un comunicat al SAR.

“ANRM refuza sistematic sa prezinte date legate de aceste contracte privind resursele publice. Actiunea noastra in instanta este parte dintr-un program mai mare de litigatii strategice, sustinut cu fonduri PHARE, destinat sa creeze precedente in justitie pe dosare mari si sensibile de achizitii sau concesiuni la care accesul publicului este limitat in mod abuziv.

Am constatat de-a lungul vremii ca, in ciuda prevederilor foarte clare privind transparenta contractelor de achizitie incluse in legea in vigoare (OUG 34/2006), tot la presiunea societatii civile, autoritatile publice contractante de multe ori cedeaza la insistentele firmelor private si ascund fara temei contractele sau chiar – absurd – intregul dosar de achizitie”, precizeaza SAR in comunicat. Aceasta a fost prima actiune in instanta care a ajuns la termen, dintre cele 6 initiate de SAR in acest proiect.

În afara de ANRM, SAR mai are litigii strategice asemanatoare cu AVAS – contractul de privatizare cu Ford; Metrorex – contract pentru spatii publicitare in metrou; Eximbank – contract achizitie servicii de publicitate si promovare; Primaria Sector 1 – contract cu Romprest; Primaria Constanta – 8 contracte cu agentii de presa si publicitate, firme de paza si securitate si intretinerea domeniului public.

Potrivit SAR, in nici unul din aceste cazuri nu acuzam pe cineva de malversatiuni, ci doar incercam sa cream precedente in favoarea unei mai mari transparente a dosarelor de achizitie, stiut fiind ca lumina zilei este cel mai bun dezinfectant al fondurilor publice. “Orice suspiciune sau zvon dispar in momentul in care autoritatea contractanta pune documentatia de achizitie integral la dispozitia opiniei publice”, se mai arata in comunicatul SAR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata